Sport

”Jag var rädd att Kenttä-jäkel skulle gå och vinna”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Årets sportprofil i mellanlänet 2017, Martin Åkerberg klubbchef i iK Oskarshamn.
Foto: Daniel Svensson
Årets sportprofil i mellanlänet 2017, Martin Åkerberg klubbchef i iK Oskarshamn.

Från hejaklacken till klubbchefsposten.

Ekonomiska stålbad blandat med play off-fester.

– Nu har jag uppnått allt, säger Martin Åkerberg när Sporten överraskar honom med priset som årets sportprofil.

Han är ansiktet utåt för ett av Oskarshamns starkaste varumärken, IK Oskarshamn. Sedan 2012 är han klubbchef i den hockeyallsvenska föreningen som han arbetat för sedan 2005 och innan dess stöttat från ståplats i Moore Support. Han har varit i stormens öga många gånger, är frispråkig och tycker om att synas och höras. Det är egentligen ganska logiskt att Martin Åkerberg skulle vinna just profillistan.

– Jag följer den slaviskt, jag vet att jag varit topp fem tidigare, kanske var det trea? Sedan har jag dalat något år och till och med var farsan (Göran Svenson) före mig något år, då blev jag ledsen, säger Martin Åkerberg och skrattar.

– Näe, men det är ju halvt på skämt halvt på allvar med en sådan här lista, men jag gillar det. Nu kan jag i alla fall lägga av, nu har jag uppnått allt. Jag var faktiskt rädd att Per Kenttä-jäkel skulle gå och vinna i år, säger Åkerberg som fått se flera IKO-kollegor i klubben få priset under sina många år i klubben.

Vem är den största sportprofilen i mellanlänet enligt dig?

– Hmm, ja, det är frågan vad man lägger i begreppet profil. Bevisligen behöver man inga sportsliga meriter för att vara med på listan, haha. Men Per Kenttä är ju helt klart en profil.

Vem är den största profilen i IK Oskarshamn genom tiderna?

– Det måste vara Lasse Loman, säger Martin efter att ha funderat länge och väl.

– Han var med så många år och blev en del av klubben på så många sätt. Han blev verkligen klubben personifierad. Hela hockey-Sverige visste vem han var, han var ödmjuk, glad en verklig glädjespridare och en bra ambassadör för klubben. Ja, han var en otroligt bra ambassadör för klubben och en person man verkligen kan sakna.

Åkerberg har under sina snart 13 år i föreningen blivit synonym med klubben och en person som berör både på gott och ont. Men till skillnad från många spelare så finns det inga drömmar om något klubbyte eller att jagas av SHL-klubbar.

– Jag har inga planer på att avancera till någon större klubb, eller ambitioner om att göra karriär i SHL. Jag har familjen här och det finns inga planer på att slita upp dem för att dra iväg någonstans.

Du har tagit dig från hejaklacken till klubbchefsposten – vad är det som driver dig nu när du är högst i IKO-näringskedjan sedan flera år tillbaka?

– Jag känner inget behov av att göra mer karriär än vad jag har nu, utan jag ser snarare det som vi håller på och genomför nu som en jäkligt kul resa. Från att ha varit en anorektiskt organisation där vi bara släckte bränder hela tiden har vi kommit i fas och börjat utveckla saker och ting, det känns väldigt spännande.

Martin Åkerberg.
Foto: Daniel Svensson
Martin Åkerberg.

IK Oskarshamn har varit kända för att vara en ganska stormig förening. Det är sällan det är stiltje utan har det inte rört sig om tränarsparkningar så har det inte sällan varit ekonomiska bekymmer eller något annat som påverkat. Det har gjort att Åkerberg hamnat i rampljuset av olika anledningar vid många tillfällen.

– Klart det har varit jobbigt när det blåst snålt ibland. Våren 2015 var senast vi hade ekonomiska bekymmer och när vi var som värst ner i skiten då fanns det väl varje dag tankar där jag funderade kring om det var värt att fortsätta. Men jag har alltid hittat drivkraften i att jag älskar detta, mitt liv har kretsat kring klubben i 15 år. Jag älskar pulsen i jobbet och älskar att vinna matcher.

Med den nuvarande organisationen kan han själv jobba framåt på ett sätt som han aldrig tidigare gjort.

– Jag kan jobba mer strategiskt i dag, vad är nästa steg organisatoriskt, hur attackerar vi arenafrågan och hur ser vi på SHL-förhandlingarna. Det är frågor vi inte haft råd att jobba fullt ut med tidigare. Framtidsfrågor ger inte något på bankkontot i morgon, men i stället för att släcka bränder kan jag ha huvudet lite högre och blicka mer på framtiden.

Även om det blåst snålt kring IKO sportsligt kring jul och nyår så kan Åkerberg konstatera att hösten varit bra.

– Vi har en ekonomi i balans utan att för den skull ha några jättestora marginaler. Även om det gått tungt på slutet har vi sett över hela hösten presterat en bra hockey och ligger på playoff-plats. Utöver det har vi haft fina publiksiffror så det är klart att det varit mycket positivt även om det är lätt att fokusera på det dåliga nu. Det gäller att vara jäkligt ödmjuka, saker och ting kan förändras väldigt fort. Vi måste fortsätta jobba hårt med alla bitar.

Till sist – under alla dina år i föreningen, finns det någon du är extra stolt över?

– Jag är stolt över mycket, jag är stolt över minnena som vi skapar tillsammans med supportrar, funktionärer och samarbetspartners. Det finns ljusglimtar på många håll, men ska jag framhålla något specifikt måste det vara evenemangsbiten. Vi hade från början ett ganska skamfilat rykte gentemot förbundet. Vi var dåliga på att betala fakturor i tid, men vi har sakta men säkert jobbat upp förtroendet. Vi har haft landskamper, fyrnationsturnering för damkronorna och Tv-puckslutspel. Det har varit många häftiga evenemang och förbundet vet att vi är att lita på.

Fakta

Martin Åkerberg om...

...sina egna sportsliga meriter:

– Tillsammans med min far gjorde jag en liten satsning på ungdoms-SM i orientering när jag var 15-16 år, men det är en ganska väl bevarad hemlighet. Jag kan säkert orientera lika bra nu, men det finns andra bitar som jag faller på. Underhåller man inte konditionen så blir det inte bra.

...spelare vilka som gjort störst avtryck på honom:

– Det har varit så jäkla många spelare här under mina åren och det finns olika aspekter att fastna för. Evan McGrath var en jag blev ganska förvånad över och vi umgicks ganska mycket privat med dem. Han hade en bakgrund från betydligt större klubbar och hade haft mycket bättre förutsättningar än vi har här. Men han och sambon var väldigt enkla som människor, det var inte massa krav eller gnäll utan de trivdes och accepterade allt.

...SHL-drömmen:

– Det hade varit helt fantastiskt att gå upp i SHL. Vårt mål är ju att utmana om det 2020. Då ska vi se till att vara redo att verkligen kunna ta den chansen. Jag uttryckte mig inte på samma sätt för ett par år sedan och fick mycket kritik. Tidigare har SHL varit så främmande, men nu inser vi att kan vi vara ett stabilt topplag så har vi alla chanser och möjligheter. Sport är sport och vi kommer aldrig tacka nej till en SHL-plats om vi tar oss dit på sportsliga grunder. Jag är övertygad att vi skulle klara av det mesta som krävs av oss, det är egentligen bara arenafrågan vi måste lösa i så fall. Vi pratar mer och mer i termer om SHL. Idrotten bygger på drömmar och vi vill prestera så högt upp som möjligt och varför skulle inte vi kunna ta klivet till SHL då?

...nyårslöfte inför 2018:

– Njäe, jag har nog inte tänkt på något löfte. Men jag har börjat med att ta hand om mig själv bättre och det ska jag fortsätta med.

Visa mer...

Fakta

Martin Åkerberg, klubbchef i IK Oskarshamn, vinnare av sportprofillistan 2017

Snacka om att leva med och för sin förening. Åkerberg, som då hette Svenson, började sin bana med att som 13-åring stå i IKO-klacken. Sakta men säkert har han arbetat sig upp i föreningen. Från alltiallo till kanslist till koordinator. Som 25-åring blev han Sveriges yngsta klubbchef på elitnivå. 32-åringen är numera ett starkt namn i hockey-Sverige. IKO är Oskarshamns förmodligen starkaste varumärke och föreningen har med Åkerberg vid rodret tagit sikte på att vinna allsvenskan senast 2020.

Visa mer...