Sport

Kenttä: ”Det vi sysslat med är inte acceptabelt”

Sport Artikeln publicerades

IK Oskarshamn är inne i en rejäl formsvacka.

Sportchefen Per Kenttä sitter dock relativt lugnt i båten.

– Jens och Björn kan lyfta den här skutan på rätt köl igen.

Att det går fort i idrott får knappast någon att höja på ögonbrynen. Men i IK Oskarshamn värld har det gått extremt fort utför på sistone. Den 8 december besegrade de Leksand inför en kokande hemmahall och tog klivet upp som serieledare. 19 dagar senare föll de mot Almtuna med 7–1, vilket var femte raka förlusten och laget parkerar för närvarande som tabellsexa.

– Jo, men alltså vi måste bryta ner det till mindre delar. Det går inte stirra sig blind på att vi ska nå 100 eller 90 poäng, nu måste vi bryta ner det till ett byte i taget. Vi har brustit i grundjobbet och det har vi fått betala ett högt pris för, säger Per Kenttä.

Hur ser du på de två senaste matcherna?

– Ingen är nöjd med varken insatsen eller resultaten. Vi försöker vända på varje sten för att få det att vända.

Hur anser du att ni ska vända på det här?

– Vi tittar på förändringar både internt och kunna lösa något externt och förstärka laget. Jag har sagt det 150 gånger och det är samma sits fortfarande, ska vi värva ska det vara något som förstärker laget. Det finns inte så jättemycket på marknaden. Visst, det dyker upp nya spelare och hittar vi rätt kan det hända något snabbt, vi får se hur det slutar. Framför allt är vårt största jobb att få gruppen att leverera, det är inte många stenar borta från lagbygget som slog Leksand hemma, så mycket sämre har vi inte blivit på så kort tid.

Vad gör ni internt?

– Lyfter på synpunkter från tränare och spelarhåll. Dels kollar att alla har samma kravbild och kan leverera utifrån den. Vill vi ta oss till play off måste kravbilden höjas.

Förändras din roll på något sätt i det här läget – kan det bli aktuellt att till exempel kliva ner i båset?

– Det får vi se, just nu jobbar vi på samma sätt som tidigare. Jens (Gustafsson) och Björn (Hellkvist) kan lyfta den här skutan på rätt köl igen, det finns ingen förtroendekris, jag har fullt förtroende för dem.

Björn Hellkvist sa efter matchen att ni tryckt på panikknappen och läget var akut – håller du med honom?

– Tittar vi på de två senaste matcherna är det inte acceptabelt det vi sysslat med på isen. Det är mycket frustration, men panikknapp hit och panikknapp dit, vi får se vilka åtgärder det blir.

Måste ni värva för att ta er ur detta?

– Det får vi se, det återstår att se vad som finns och kan hjälpa oss. Det viktigaste är att kärnan levererar. Det finns ingen Jesus eller messias som kommer hit och smäller in fyra kassar i första matchen och ser till att vi vinner, det har ännu ingen lyckats med. Laget måste prestera och visa vad de kan.

Vi vänder på det – finns det risk att någon ur den befintliga truppen får lämna?

– Näe, inte just nu...

Så samma lag som spelade mot Almtuna kommer att spela mot Tingsryd på fredagskvällen också?

– Det vet vi inte, det kan komma till någon. Vi jobbar på att hitta något, inget är klart förrän det är klart och det gäller både lån och värvningar.