Sport

Linder: ”Det har varit behövligt med stor trupp”

Sport Artikeln publicerades
Tom Linder.
Foto:Johan Gyllensten
Tom Linder.

Nya lagkamrater titt som tätt.

Tom Linder ser det ändå positivt.

– Jag är tacksam att vi fått hit spelare som hjälpt oss.

Tom Linder är en av de äldre spelarna i IK Oskarshamns trupp. Han medger att han sällan varit med om att haft så många olika lagkamrater på en och samma säsong.

– Det var väl när jag blev utlånad från Växjö Lakers till Karlskrona HK, jag tror det var säsongen 12/13. Det hade väl runt 50 spelare den säsongen och jag gjorde fyra matcher med dem. Jag var en av dem som kom in under kort tid som lån.

Hur påverkas du som spelare av den här stora spelaromsättningen?

– Visst, det optimala hade varit att ha samma 22 spelare hela säsongen. Att alla var friska och hela. Vi har ju inte plockat in folk för att sätta andra åt sidan utan på grund av skador och sjukdomar. Det behövdes och jag är tacksam att vi fått hit spelare som hjälpt oss. Lucas Elvenes, Kevin Marshall och Tom Hedberg är spelare som gjort det bra här och efter det fått chansen att spela i SHL. Det är kul för dem och kul att vi hjälpt dem att ta steget.

Så prestationerna påverkas inte nämnvärt?

– Näe, jag tror inte det. För mig känns det ganska naturligt. Det försvinner folk och det kommer in nytt folk under säsongen. Jag tycker det handlat om bra och ödmjuka killar hela tiden så det har inte stört. Vi spelar ett väldigt taktiskt spel och det gäller att alla gör det de ska så det har kanske ändå varit en process att få i gång dem, säger Linder som även har mindre bra låneexempel från karriären.

– Jag minns i Karlskrona när vi plockade in en jänkare som inte riktigt var en lagspelare och det förstörde mer än vad det gav. Så det är klart att det kan påverka gruppdynamiken, men det tycker jag inte varit fallet nu. Sedan har flera juniorer fått chansen och det har ju gnällts på att IKO varit dåliga på det tidigare, men nu har tränarna verkligen vågat ge dem chansen. Så har det inte alltid varit tidigare.

Hur gör ni för att snabbt få in spelare i gruppen på ett bra sätt?

– Det viktigaste är att få dem att trivas och slappna av. Sedan får vi och tränarna hjälpa in dem i spelsystemet. Sedan kanske det är lite mer avslappnat och lättare att komma in i gruppen när man drar i gång försäsongsträningen, det är en viktig del av säsongen och en anledning till att man vill ha så stora delar av truppen på plats så tidigt som möjligt.

Har ni i laget tydliga roller vilka som tar hand om nya spelare?

– Det beror ofta på hur personen som kommer in är. När John Dahlström kom in här senast så kände han ett par spelare laget från juniorlandslagssamlingar. Då blev det automatiskt att de tog hand om honom. Finnarna som kommit har Arsi Piispanen tagit hand om, det faller sig ofta naturligt när någon ny kommer in. Sedan försöker alla hjälpa till med tips och annat. För egen del har det blivit lite skillnad sedan jag fick barn, förr hade jag lite mer tid att ta hand om nya spelare utanför rinken.