Sport

Från skuggan i Frölunda till genombrott i Luleå

Växjö (Sportens utsända) Artikeln publicerades
Oscar Engsund har växt ut till en viktig defensiv pjäs för SHL-sexan Luleå Hockey. När serieledande Växjö Lakers besegrades förra torsdagen spelade Oskarshamnssonen hela 21 minuter och 32 sekunder i 5-3-segern.
Foto: Daniel Svensson
Oscar Engsund har växt ut till en viktig defensiv pjäs för SHL-sexan Luleå Hockey. När serieledande Växjö Lakers besegrades förra torsdagen spelade Oskarshamnssonen hela 21 minuter och 32 sekunder i 5-3-segern.

För ett år sedan såg SHL-karriären ut att vara över.

Nu gör Oscar Engsund succé i Luleå.

– Det känns jäkligt bra, säger 24-åringen.

 

Det är den sista november. Det är mörkt, det är kallt och regnet duggar ner över Vida Arena. Oscar Engsund står, omringad av nära och kära, i en joggingdress och är ett enda stort leende.

– Det här betyder mycket, jag har inte träffat mina syskon sedan sista juli. Mamma och pappa har varit uppe och hälsat på en gång annars har jag inte träffat dem sedan juli heller, säger Oscar.

Det är drygt 120 mil mellan Luleå och Oskarshamn. Därför träffar Oscar Engsund nära och kära ganska sällan och att få träffa dem förra torsdagen betydde mycket.
Foto: Daniel Svensson
Det är drygt 120 mil mellan Luleå och Oskarshamn. Därför träffar Oscar Engsund nära och kära ganska sällan och att få träffa dem förra torsdagen betydde mycket.

Bröderna, mamma och pappa, kusinen Ludvig och kompisen Kasper Hydén är några av dem som precis sett Luleå bortabesegra serieledande Växjö Lakers efter en smått galen tillställning.

– Helt sjukt, det här är verkligen hur skönt som helst.

Efter att ha varit utspelade i andra perioden låg Luleå under med 3-1 inför tredje perioden. Daniel Rahimi åkte på ett matchstraff och på de fem powerplay-minuterna gjorde Luleå fyra mål och vann till slut med 5-3.

– Det är väldigt viktiga poäng för oss. Vi har faktiskt haft ganska lätt för Växjö sedan jag kom till Luleå.

Med en istid på 21.32 är det lätt att inse att han har stort förtroende i Luleå. Han fick spela enormt mycket i den andra perioden när Växjö hade en hel del powerplay.

– Jag kunde knappt andas där, det var slitsamt, säger Oscar och återigen bjuder backjätten på ett smittsamt skratt.

Det utstrålar harmoni kring Oskarshamnssonen – både på och utanför isen.

Det har hänt en del sedan han lämnade Frölunda för ungefär ett år sedan. Efter en ful knätackling på Leksands Tobias Forsberg stängdes han av fem matcher förra hösten. När han sedan kom tillbaka hamnade han i nytt blåsväder efter en incident mot Malmös Frederik Storm. Frölunda valde att stänga av honom, kritiska röster höjdes runt om i hockey-Sverige och Engsund mådde så klart inte bra.

– I Frölunda var det nästan så att när jag väl fick chansen var jag ”tvungen” att göra någon sorts stor tackling för att få fortsatt förtroende och att de skulle gilla mig.

Luleå blev räddningen. Han kom rätt in i laget direkt, har fått mycket beröm och nyligen skrev han på ett nytt tvåårskontrakt med klubben.

– Här har jag fått förtroende från början. De har sagt att ”du behöver inte åka ut och jaga tacklingar, vi vet vad du går för. Gå ut och spela ditt spel bara”. Det känns så mycket lättare då.

Och det nya tvåårskontraktet var inget att tveka på?

– Näe, jag kände direkt att jag ville stanna och fortsätta utvecklas. Jag har hittat en trygghet i Luleå och jag och sambon trivs som bara den. Det enda jobbiga är avståndet hem till Oskarshamn.

Oscar Engsund intervjuas av Radiosporten efter segern mot Växjö Lakers.
Foto: Daniel Svensson
Oscar Engsund intervjuas av Radiosporten efter segern mot Växjö Lakers.

Han får stort förtroende av tränaren Tomas ”Bulan” Berglund och har istid omkring 20 minuter varje match. Luleå gör också en klart godkänd säsong så här långt som han själv är en viktig del av.

– Jag tycker det har gått bra för mig. Jag har jobbat bort dipparna och har väl heller inga jättetoppar, men det är jämnheten jag hittat. Att match efter match gå in och spela på en jämn och bra nivå. Jag har en tydlig roll och vet exakt vad de förväntar sig av mig och vad jag förväntar mig av mig själv. Det känns jäkligt bra.

Han är känd för sin tuffa spelstil, men en titt i utvisningskolumnen visar att han inte är någon buse längre. Sedan han kom till Luleå har utvisningarna varit få och på årets 24 matcher har det bara blivit tolv utvisningsminuter.

– Jag har kanske blivit för snäll, haha. Näe, men jag har hittat en bra balans. Jag har växt till mig i spelet, jag hoppar inte bara in i grejer utan tänker efter.

För det är inte så att han slutat med sitt fysiska spel. Med sina 51 tacklingar är han trea i hela seriens tacklingsliga.

– Ja, den biten finns kvar. När jag får chansen att tackla så gör jag det. Samtidigt tänker jag efter lite innan jag satsar fullt ut. I stället för att göra en så hård tackling som möjligt försöker jag få fast dem och inte köra över dem.

Utvisningsminuterna är inte många den här säsongen, men Engsund är fortfarande en fysisk spelare. Han är trea i SHL:s tacklingsliga.
Foto: Daniel Svensson
Utvisningsminuterna är inte många den här säsongen, men Engsund är fortfarande en fysisk spelare. Han är trea i SHL:s tacklingsliga.

Är du en bättre hockeyspelare än någonsin?

– Ja, det skulle jag nog säga. Jag är en stabil topp sex-back i Luleå och känner att det går allt bättre i SHL.

Vad är viktigast att utveckla för att kunna ta nästa kliv?

– Det är väl att fortsätta med den här jämna nivån och börja kunna bidra mer framåt. Att kunna delta mer i offensiven och kanske stänka in lite mål utan att tumma på defensiven. Jag vet att jag har offensiva verktyg också.

Hockeylivet i Luleå leker och det är inte bara det som värmer Engsunds hjärta. Framgångarna för moderklubben följer han noga.

– Jag kollar varje match om det inte är så att vi spelar.

Vad säger du om deras säsong?

– Det ser riktigt bra ut, med tanke på att de har ett ungt lag med en hel del lån så har de varit en rolig överraskning så här långt. Det som grämer mig är att jag missat båda derbyna då vi har spelat samtidigt.

Tvillingbrorsan Filiph, kusinen Ludvig och flera kompisar som Manuel Ågren spelar i IK Oskarshamn. Det blir en hel del hockeytugg mellan vännerna.

– Vi har en grupp på Facebook där vi brukar skriva efter varje match. Det är gamla inlinesgänget i Lemmings kan man säga. Vi både hyllar och hånar, det är skönt snack där.

Fakta

Oscar Engsund

Ålder: 24 år

Längd: 189 cm

Vikt: 92 kilo

Poäng: 0+4 på 24 SHL-matcher 17/18

Istid: Snittar 18:29/match

Utvisningsminuter: 12

Tröjnummer: 32

Visa mer...