Sport

Pontus Persson: ”Världens bästa back jobbade ideellt, det var tydligen sensationellt.”

Sport Artikeln publicerades
Nicklas Lidström har blivit utsedd till världens bästa back sju gånger. För ett tag sedan hamnade han i rampljuset som vanligt jobbande ideell förälder.
Foto:Björn Larsson Ask/TT
Nicklas Lidström har blivit utsedd till världens bästa back sju gånger. För ett tag sedan hamnade han i rampljuset som vanligt jobbande ideell förälder.

Utan gratisjobb ingen förening. Det vore önskvärt om fler insåg den kopplingen.

Nicklas Lidström, honom känner ni väl till? Utsedd till världens bästa hockeyback sju (!) gånger och därmed en av Sveriges absolut största manliga idrottare genom tiderna. Lidström har ju slutat sedan några år tillbaka, men för ett par veckor sedan hamnade han i rampljuset igen.

På en Twitter-bild syntes den gamla storspelaren nämligen gå in på isen i Västerås med en borrmaskin i handen, för att borra till hålen för målstolparna. Bilden blev, som det brukar heta numera, en viral succé. Sveriges twitterpublik häpnade. Kan HAN, mångmiljonären som kunde ha suttit på en lyxyacht i Karibien resten av livet, jobba ideellt? Näe, detta var nästan för mycket att ta in. Jobbar gratis gör man ju verkligen inte i första taget…

SVT Sports webbredaktion ringde till och med upp Lidström, som förklarade att – jodå, han hjälper till lite då och då som funktionär när grabbens juniorlag har match. Det är ett rullande schema bland föräldrarna och kan vara allt ifrån borrning av isen till att öppna dörren till utvisningsbåset. Precis som vilken hockeyförälder som helst runtom i landet med andra ord. Utan funktionärer, ingen match för ungarna. Så enkelt är det ju. Men ändå, världens bästa back jobbade ideellt. Det var tydligen sensationellt.

Visst, fascination över att (tidigare) superstjärnor uppträder som vanliga människor är en klassiker. Men om vi vänder på det. Det anmärkningsvärda hade väl varit om Lidström sagt till sin förening och föräldragrupp att ”Jag har blivit världens bästa back sju gånger. Glöm att jag hjälper till som funktionär. Det får någon annan fixa”?

Nu har Lidström alltid verkat vara en hyvens kille, så det gjorde han naturligtvis inte. Han ställde i stället gladeligen upp för den rörelse som en gång la grunden för att han skulle kunna göra 1 564 NHL-matcher, bli känd över hela hockeyvärlden och dessutom stenrik för resten av livet. Gott så.

Men sedan finns det ett större perspektiv i den här uppståndelsen också. Hela grunden i ideella föreningar är som bekant att folk jobbar gratis. Det är det ideella arbetet som är investeringen i föreningen som gör att den kan ge någon avkastning tillbaka. Ju fler som jobbar, desto färre timmar behöver var och en lägga ner. Om gemene mans inställning till ideellt arbete är ungefär samma som till att betala skatt, nämligen att man helst slipper och att man inte vill bidra ett uns mer än nödvändigt, då har föreningsrörelsen ett stort problem. Och dit tycker jag vi är på väg.

Det finns säkert både en och två idrottsledare som läser det här och har varit med om föräldragrupper där det gnytts från vissa håll när föreningen kräver några arbetstimmar för att barnen ska få vara med i verksamheten. Själv vet jag hur det var när vi skulle plantera skog eller måla hus med seniortruppen i Högsby IK eller Fågelfors IF. En del ställde upp varje gång och gnällde inte över det, andra ställde aldrig upp och ytterligare några vägrade att jobba en andra gång förrän samtliga de som ännu inte jobbat hade gjort det.

Planterade skog eller målade hus gjorde de flesta för att vi var ”tvungna”, absolut inte av solidaritet för varandra eller föreningen. Och inte heller gjordes det av den enkla anledningen att man förstod att bortaresor, duschvatten, bollar och annat som föreningen stod för faktiskt kostade en massa pengar.

Helst hoppades nog många att någon annan skulle fixa allt och det blev i slutändan de personer som redan la all sin lediga tid på klubben som gjorde ännu mer. Det är inte så konstigt om eldsjälarna blir färre när folk har den inställningen.

Ska vi ha ett rikt föreningsliv måste fler bidra, oavsett om du blivit utsedd till världens bästa back eller bara spelat vänsterback i division 6.

Fakta

Hot or not

HOT
: Mellandagsfotboll. Måtte Premier League aldrig lyssna på tjatet om ett juluppehåll. PL-matcher varenda dag förgyller ju livet.

NOT
: Hockeyn i Vinter-OS. Ännu en öppen dörr att sparka in, men det är svårt att bli exalterad över en turnering där Sveriges C-lag ställer upp.

Visa mer...