Sport

Premiär på nya konstgräset: ”Det var som ett kosläpp”

Oskarshamn Artikeln publicerades
På torsdagskvällen var det dags för premiärträning på det nya konstgräset för Oskarshamns AIK. 10 bilder
Foto:Roger Carlsson
På torsdagskvällen var det dags för premiärträning på det nya konstgräset för Oskarshamns AIK.

Det har varit en kamp mot klockan.

Med knappt två dygn till hemmapremiären kunde Oskarshamns AIK trava ut på det splitter nya konstgräset.

Leverantören Unisport Saltex drog i gång med arbetet första veckan i april. Nu, knappt två veckor senare, är allt klart.

Det som nyss var en grådaskig konstgräsmatta med över tio år på nacken, är nu en knallgrön matta av modernast tänkbara snitt.

– Vi var som kalvar på grönbete. Det var som ett kosläpp, säger mittfältaren Filip Jägerbrink och skrattar.

Den nya mattan är en så kallad droppfibermatta. Likadant konstgräs ligger på Tele 2 Arena i Stockholm, Borås Arena, Linköping Arena samt HJK ­Helsingfors hemmaarena Sonera Stadium.

– Det känns redan nu som välinvesterade pengar av kommunen. Det är bra kvalitet rakt i genom. Vi har spelat på liknande mattor på till exempel Borås Arena och det här är absolut jämförbart.

Oskarshamns AIK tränar på det nya gräset både torsdag och fredag för att komma så förberedda som möjligt till hemmapremiären mot Husqvarna FF på lördagen.

– Vi kör vanliga träningar, men det är jätteviktigt att få de här passen på nya gräset inför hemmapremiären. Annars hade den matchen blivit som en bortamatch. Nu vet vi vad planen går för.

Det nya gräset är inte lika snabbt som det gamla. Många lag väljer att vattna sina konstgräs för att få bort strävheten, men det kommer inte OAIK göra.

– Vi vill att man ska kunna trycka till bollen. Gjorde man ett instick på den gamla mattan så hamnade ju bollen i vattengraven på löparbanan.

Vilka är annars de största skillnaderna gentemot det gamla gräset?

– Dämpningen. Det blir en mycket mjukare studs. Bollen far inte iväg som en studsboll, säger Filip Jägerbrink, som ändå tycker att den allra största vinsten är en annan.

– Den nya mattan är mycket mer skonsam mot kroppen. Många har fått ont tidigare och vi har fått kompensera upp med rehab efter matcher tidigare, nu kan vi nog köra riktiga träningsveckor. För egen del är den nya mattan absolut avgörande för att jag ska kunna spela några säsonger till.

Är det ett revanschlystet OAIK som laddar inför hemmapremiären nu?

– Absolut. Vi släppte premiären mot Ängelholm redan i bussen på väg hem. Samtliga gjorde en underprestation. På förhand kändes det jättebra, men Ängelholm hade en bättre plan b att förhålla sig till när yttre faktorer som vind och underlag kom med i bilden. Nu är det ny match och nya möjligheter. Vi får helt enkelt gå ut och visa att vi förtjänar den här fina planen.