Sport

Rydström tvingas bort från KFF

Kalmar Artikeln publicerades
Klubbchefen Mattias Rosenlund och Henrik Rydström.
Klubbchefen Mattias Rosenlund och Henrik Rydström.

Klockan 21.40 på söndagen kom beskedet.

Henrik Rydström får inte vara kvar i Kalmar FF.

– I huvudsak handlar det om den sportsliga utvecklingen i höst, säger klubbchefen Mattias Rosenlund.

Allt har pekat mot att Kalmar FF inte skulle förlänga Henrik Rydströms kontrakt. Nu är det också officiellt.

– I huvudsak handlar det om den sportsliga utvecklingen i höst. Vi har inte tagit oss vidare från cupen och har en ganska skral poängskörd. Nu väntar en viktig säsong 2019 för alla lag där erfarenhet är en viktig parameter men också att vi värnar om akademin, vilket Henrik har gjort så klart, säger Mattias Rosenlund sent på söndagskvällen.

Är det ett styrelsebeslut?

– Frågorna bereds av klubbledningen till styrelsen som tar beslut i större frågor. Ytterst är det deras beslut men de tar information från ledningen.

Flera spelare, bland annat bröderna Elm, har gett sitt stöd till Rydström. Har ni lagt någon vikt vid det?

– Vi lägger vikt vid alla spelare. Det ska man också väga in i en samlad bedömning. Vi var har en väldigt nära och bra dialog med bröderna Elm och de är viktiga för oss. Vi vet var vi har varandra.

När fick han beskedet?

– I kväll.

Hur tog han det?

– Det är klart att det inte är några roliga samtal men jag tycker att han tog det så bra som man nu kan i den här situationen. Det är klart att han är besviken men han tog det med fattning och professionellt.

Kommer Rydström erbjudas någon annan roll i Kalmar FF?

– Inte som det ser ut nu. Hans avtal går ut den sista december och det är det som gäller. Däremot har han gjort väldigt mycket bra saker under lång tid i föreningen. Vi stänger absolut inga dörrar inför framtiden.

Har han någonsin varit aktuell att fortsätta?

– Det har han. Han har varit tillförordnad chefstränare. Så han har varit aktuell.

Du säger att erfarenhet är en viktig parameter, betyder det att ni jagar en rutinerad tränare?

– Det arbetet kommer att intensifieras. Det är viktigt att få en ny tränare på plats så fort som möjligt för att kunna blicka fram mot 2019.

Hur mycket har ni sonderat terrängen redan?

– Allt har gått väldigt snabbt. Vi hade en förhoppning att Nanne Bergstrand, som har avtal över 2019, skulle fortsätta även under nästa år. Den 6:e november fick vi beskedet att Nanne inte orkade och den 7:e hade vi en presskonferens. Sedan hade vi en avslutning på allsvenskan med en match som var en av de största vi spelat på Guldfågeln Arena.

– I torsdags hade vi ett styrelsemöte där vi kollade på tänkbara alternativ. Man får ha respekt för tiden och vi har inte inlett några förhandlingar med någon tränare.

Vad händer nu?

– Vi kommer lägga allt fokus på att hitta en ny tränare och kunna lägga fokus på 2019. Dels spelarförvärv och tränare. Det är högprioriterat.