Sport

”Solsken, minusgrader och skidspår, då är det bra”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Maria Rindstigs passion är längdskidåkning.
Foto: Daniel Svensson
Maria Rindstigs passion är längdskidåkning.

”Solsken, minusgrader och skidspår, då är det bra”

Som elvaåring upptäckte Maria Rindstig inte bara tjusningen med längdskidåkningen.

Det fanns även en framtida make i skidspåret.

– Vi träffades redan i elvaårsåldern, på en regionstävling, minns hon.

Hon är tio år och står på startlinjen i en regionstävling i hembyn Fliseryd. Hon är där tack vare att Einar Lingesjö, ledare i Fliserydsklubben, tipsade hennes föräldrar att hon skulle vara med. Det är en annan tjej till i klassen, lite mer erfaren, som är med. Maria Rindstig har på sig ett par allväderstövlar och skidor med kabelbindning. Starten går, och hon hänger på klasskamraten runt. På upploppet blir Maria nervös och kör i fel spår. Detta är hennes första längdskidtävling. Och det är också här hon precis sått ett frö till det som skulle bli den stora kärleken till längdskidåkning.

– När jag var liten var regionstävlingarna väldigt poppis. Man åkte dit varje helg och träffade en massa andra med samma intresse. Vi var säkert 30 personer som åkte iväg från klubben, säger Maria Rindstig.

Och det var just under dessa ungdomstävlingar som hon skulle träffa sin make Våge för första gången.

– Vi träffades på regionstävlingarna. Vi var i elvaårsåldern, minns hon.

Det mesta tävlandet och satsningen på skidor skedde i hennes tonår.

– Jag tror jag fick fem DM-guld i rad i min åldersklass. Jag åkte på USM i Sundsvall, och var även uttagen i Smålandslaget. Jag har tävlat i Kalle Anka cup i Rättvik där jag tävlade för Småland. Sen har intresset hållit i, men jag slutade tävla runt 17-18 års ålder då det var ganska snöfattiga vintrar här under några år.

Även om Maria Rindstig inte tävlar lika mycket nu som i sin ungdom, åker hon fortfarande mycket längdskidor. Tillsammans med ett stort gäng tjejer i klubben har hon åkt Tjejvasan fyra år i rad mellan 2012-2015.

– I vintras körde jag klubbmästerskapet på Havslättsängen, och 2016 körde jag Kortvasan med äldsta dottern.

Foto: Daniel Svensson

Varför gillar du längdskidåkning så mycket?

– Jag har alltid gillat vinter och snö. Jag gillar att man tar sig fram på ett härligt ljudlöst sätt, plus att man får trötta ut kroppen. Det är styrka förenat med kondition och teknik. Jag gillar känslan när det faller snö och att man samtidigt kan njuta av omgivningarna i spåret. Det gör gott för själen.

Om man som familjen Rindstig bor i Oskarshamn finns det inte alltid så mycket snö så att det går att åka skidor.

– Det är mycket koll på väderprognosen. Den lilla lilla snön som kommer här är så värdefull. Man blir helt tokig så fort det kommer snö, man åker nästan på gräs. Jag är lite nördig. Det är sådan glädje, säger hon och fortsätter:

– Så fort snön kommer kämpar Viljans skidsektion för att spåra vår skidlekplats vid klubbstugan. Den utnyttjas flitigt så fort det finns snö. Och Janne Johansson är på hugget och spårar också. Det har hjälpt många i Oskarshamn att åka skidor.

Nu är det inte bara Maria i familjen Rindstig som gillar längdskidor, utan hela familjen åker.

– De senaste fem åren har tillbringats i Orsa Grönklitt tillsammans med familj och släkt. Det är en stor glädje att man kan träna med sina barn.

Nästa år ska hela familjen åka Kortvasan. Vi får se om vi kan hålla ihop alla fyra under de tre milen, säger Maria Rindstig med ett skratt.

Hur skulle du sälja in längdskidåkning till en oinvigd?

– Jag skulle se till att personen har ett mål, typ Tjejvasan eller så. Det är lättare att motivera sig då. Sen skulle jag försöka förklara att de ska ta vara på snön när den kommer. Och gå med i en klubb som till exempel SOK Viljan, som jag är med i.

Maria jobbar som lärare på Saltviksskolan. Och eleverna på skolan kör varje år ett Lilla Vasaloppet.

– Jag brinner för att barn ska få prova på att åka skidor och känna att man har försökt. Vi samlar ihop skidor varje år och kör på ängen nedanför skolan. Det är kul att visa sin sport för barnen, säger hon.

Fakta

Maria Rindstig

Familj: Maken Våge och två barn Elin, 15, och Emma, 13.

Jobbar med: Lärare i förskoleklass på Saltviks skola.

Ålder: 48 år.

Klubb: SOK Viljan.

Utrustning: Skidor, pjäxor, stavar och inte minst valla.

Bästa med sporten: Kamratskap, vacker natur och bra träning.

Vem kan hålla på med den: alla. Det är skonsam träning för kroppen.

Visa mer...