Sport

Utpekad som fuskare – nu får Carlander rätt

KALMAR Artikeln publicerades

Kalmartriathleten Jonas Carlander gjorde inget fel.

Ironman ändrar sitt beslut och tar bort diskvalificeringen.

– Jag känner mig lättad efter allt det här.

Han gick i mål på en tid under tolv timmar men får först nu - fyra veckor efter Ironman Kalmar - jubla över prestationen i sin åttonde Ironmantävling. Framför allt känner Carlander en upprättelse efter att felaktigt blivit utpekad som fuskare.

– Domarna har granskat bilder efteråt och ändrat sig, berättar Jonas Carlander, som genom sin butik House of Carlander på Kvarnholmen bland annat säljer just produkter till triathlon och swimrun.

Han medger att det har varit en tuff tid efteråt att vara utpekad som fuskare särskilt med tanke på trovärdheten som butiksägare.

Carlander uppfattade aldrig att han under cykeldelen av Ironman skulle ha fått en varning och därmed var tvingad att stanna i en straffbox. Videogranskningen ger honom nu rätt och bekräftar att domaren delade ut en varning bakom Carlander så att han inte hade någon chans att uppfatta det.

Carlander överklagade aldrig sin diskvalificering (ska enligt Ironmans regelverk ske senast tolv timmar efter avslutad tävling) utan ”case-Carlander” är en fråga som Ironman själva lyft nu flera veckor efteråt.

Det hela började med att domarna videogranskade en situation med en annan triathlet, Benny Goldén från Vingåker, som också kände sig felaktigt utpekad och diskats efter målgång. Goldén var också övertygad om att han inte fått någon varning eller att han på något annat sätt brutit mot reglerna. Det visade sig att domaren som delat ut straffet noterat fel startnummer så en helt oskyldig Goldén blev friad. Då kom direktiv från Ironman Kalmar om att kontrollera samtliga straff som den aktuella domaren delat ut.

Det visade sig vara samma domare som dömt Carlander och även där begått fel.

– De domare som jobbade gjorde sitt yttersta för att göra tävlingen så säker och rättvis som möjligt. Domaruppdraget utförs ideellt av personer som har andra jobb, sa Ann Josefson, huvuddomaren från Svenska Triathlon Förbundet, till Sporten i en tidigare artikel om diskningarna i Ironman.