Sport

Redan i klass med landslagsseniorerna

Kalmar Artikeln publicerades
Gullaboskytten Gabriella Johansson tävlar i skytte-EM med landslaget under veckan.
Foto:Daniel Rudeland
Gullaboskytten Gabriella Johansson tävlar i skytte-EM med landslaget under veckan.

En av Sveriges bästa juniorskyttar är mer än redo att bli senior.

Gabriella Johansson retar redan gallfeber på de äldre.

– Jag hotar ju dem, säger landslagsskytten.

För runt 12 år sedan testade Gabriella Johansson på skytte. I dag, 20 år gammal, tävlar hon i EM i Slovenien i grenen gevär som en av två damjuniorer i landslaget.

– Det är junior-EM. Eller VM? EM? Jag har inte koll själv, jag bara åker med och så skjuter jag lite haha, säger Gabriella Johansson om sin EM-debut.

– Jag åker dit och gör mitt bästa och så får vi se hur långt det går. Så tråkig är jag liksom.

Gullaboskytten har rutin från landskamper och andra tävlingar sedan tidigare, såsom Nordiska mästerskapen i Danmark förra året. Där gick hon vidare från grundomgången till finalen som den sista av åtta och hon kommer ihåg presentationen av skyttarna i finalen.

– På alla banor hade skyttarna varit i VM, EM, det ena och det andra. Sen kom jag – ett SM. Det var inte en kotte som trodde på mig och så sköt jag jättedåligt. Jag tänkte "vad fan håller jag på med, är jag dum i huvudet?"

– Jag tänkte "jaja, nu får jag väl ta i här lite" och så sköt jag jättebra. Sen tog jag någon kotte hela tiden och så blev jag trea. Så det var ju gutt.

En lite avslappnad attityd verkar vara 20-åringens framgångsrecept. Gabriella vill genom det undvika extra, onödig press på sig själv.

– Jag är ändå väldigt seriös med skyttet men jag vill inte lägga den pressen på mig själv, jag hade inte pallat misslyckas. Man blir skitarg när det går dåligt, då behöver det inte bli värre för att jag har satt höga krav på mig själv. Jag skjuter för att det är roligt, sen går det ju bra tydligen haha.

Tidigare i juli vann Gullaboskytten juniorklassen i 60 skott liggande i Sweden GP. Med det resultatet var hon även bättre än alla seniorer på tävlingen och hon verkar mer än redo att gå från junior till senior nästa år.

– Jag är ju bland juniorernas topp, det är jag och Ida (Andersson, den andra landslagsjunioren i gevär). Jag hotar ju dem, absolut. De jag slog då är de som är på EM nu. Så det är inga dåliga skyttar direkt.

– När jag var 16 år tog jag silvermedalj i seniorklassen, så jag är där och hotar dem när jag väl slåss mot dem. De tänkte nog "vad är det för skitunge som är där och plockar en medalj från dem", säger Gabriella med ett skratt.

fakta

Gabriella Johansson

Ålder: 20

Bor: Ängö

Gör: Jobbar på McDonalds

Förening: Gullabo SKF

Aktuell: Tävlar i skytte-EM i Maribor, Slovenien, i 60 skott liggande och halvmatch

Visa mer...