Sport

Växjö för bra i Smålandsderbyt

Växjö Artikeln publicerades
Unga talangen Frida Johansson gjorde på nytt en bra match när hon fick starta mot Växjö DFF.
Foto: Lasse Hansson
Unga talangen Frida Johansson gjorde på nytt en bra match när hon fick starta mot Växjö DFF.

1-8 mot Rosengård, 0-2 mot Limhamn Bunkeflo och nu 0-3 mot Växjö.

IFK Kalmar har det tufft mot allsvenskt motstånd.

– Det finns ändå positiva tendenser att ta med sig.

IFK Kalmar-tränaren Jonas Walfridsson var medveten om att det skulle bli jobbigt mot Växjö när fyra a-truppspelare tvingades tacka nej av olika skäl, bland andra Amanda Fredriksson och Emma Jones, som tillsammans gjorde 37 mål i elitettan förra året.

Det var dessutom första gången som 3-4-3 testades i en match.

– Vi gör det bra i 20-25 minuter, sen börjar vi pressa i sidled och vi slår borta för många enkla pass, säger Jonas Walfridsson.

Ni släpper in alla mål centralt och djupt. Vad händer?

– Vi faller inte av i tid även om jag tycker att deras tredje mål är av riktigt bra kvalitet. Men det hänger ihop med att vi inte får ordning på vår press, framför allt inte när Växjö också går över till 3-4-3. Då får vi problem.

Försvagat lag, nytt system och flera av spelarna på positioner som de inte är vana vid. Det uppstod en del kommunikationsproblem mot ett Växjö som var lite rappare över hela banan.

Som vanligt gjorde Anna Anvegård mål mot IFK. Två den här gången och nu har anfallaren gjort åtta mål på de senaste fem matcherna.

IFK Kalmar orkade inte skapa så mycket framåt, men det fanns ändå hyggliga tendenser i offensiv riktning. Shade Pratt hade en period i första halvlek när hon gav sig i väg i djupled och ställde frågor till hemmaförsvaret.

Erin Gunther hade ett fint läge i första halvlek och Pratt en hyfsad nick efter fint förarbete av Kajsa Lang och Frida Johansson.

– Jag ska inte gnälla, men vi kommer från en och en halv vecka i Brännarhallen och får använda oss av spelare som helt saknar erfarenhet från spel i elitettan.

Vad behöver ni jobba vidare med?

– Det finns många detaljer, spelet i straffområdena måste bli mer distinkt, cyniskt. Det kommer att bli viktigt i allsvenskan. Plus att vi måste bli tydligare i vår press. När vi fick till den lyckades vi störa Växjö.

Jonas Walfridsson hittade två spelare i det egna laget som stack ut: unga Frida Johansson och hårt jobbande Erin Gunther.