Sport

"Vi tror inte att Johaug fuskat"

Dopning Artikeln publicerades

Halten av clostebol i Therese Johaugs dopningsprov var mycket liten.

Antidoping Norge tror därför på skidstjärnans förklaring.

– Vi har aldrig trott att Johaug fuskat, säger advokaten Niels R Kiær.

Antidoping Norges advokat Kiær berättade i sitt anförande, under förhören som ska leda fram till norskans dopningsdom, att Johaug hade 13 nanogram per milliliter av clostebol i sitt dopningsprov. Det kan jämföras med den italienske cyklisten Stefano Agostinis 7 nanogram per milliliter.

– Det är jättelite. Clostebol försvinner med en sådan hastighet att för mig är 7 och 13 i princip samma. 13 nanogram per milliliter är obetydligt mer än vad man kan mäta över huvud taget, säger RF:s medicinske expert Åke Andrén-Sandberg till Aftonbladet.

– Om hon hade tagit det i tablettform och man hade mätt dagen efter hade halten varit tusen gånger högre.

Johaug ska ha använt salvan Trofodermin, som hon fått av den dåvarande landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för sönderbrända läppar, mellan den 4 och den 15 september. Kiær säger att halten clostebol stämmer överens med vad man kan vänta sig efter användning på läpparna under den perioden.

– Men vi har inte kunnat bevisa att det skulle ha haft någon prestationshöjande effekt, säger Kiær.

Han säger att 14 månaders avstängning, som Antidoping Norge föreslagit, därför är ett lämpligt straff. Agostini fick 15 månaders avstängning. Dopning för anabola steroider kan ge upp till fyra års avstängning.

– Fyra år är för dem som fuskar. Vi har aldrig trott att Johaug fuskat för att få en prestationsökande effekt, säger Kiær, som menar att skulden ändå är Johaugs.

– Hennes ansvar är att inte få i sig det här. Det kunde hon lätt ha undvikit genom att kolla.

Förpackningen som salvan låg i hade en tydlig varningssymbol med ordet doping. Den missade både läkaren Bendiksen, som köpte salvan, och Johaug, som sagt att hon slängde förpackningen utan att titta på den.

Efter inledningsanföranden av båda parterna ska Johaug förhöras. Det väntas ske under eftermiddagen.

Ett omedvetet bruk av ett förbjudet ämne brukar ge mellan tolv och tjugofyra månaders avstängning beroende på vilken grad av oaktsamhet personen anses ha visat.

Domen väntas komma inom en månad efter att de muntliga förhandlingarna är färdiga. (TT)

Fakta

Johaug-fallet

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25–26 januari.

16 december: Påtalsnämnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

Visa mer...