Sverige o Världen

Space X:s jätteraket på väg mot Mars

Rymden Artikeln publicerades
Foto:Skärmdump

Space X:s jätteraket Falcon Heavy sköts enligt planerna upp från Kennedy Space Center i Florida, USA. Den kraftfullaste raketen på många år är nu på väg mot omloppsbana runt solen.

Jubel bröt ut på Cape Canaveral när raketens 27 motorer sköt farkosten ut i den blå skyn. Uppskjutningen av Falcon Heavy skulle ha skett 19.30, svensk tid, men senarelades i mer än två timmar på grund av ogynnsamma vindförhållanden.

Biljetterna för att bevittna uppskjutningen vid Kennedy Space Center i Florida var slutsålda och intresset har varit enormt för testraketen Falcon Heavy, den mest kraftfulla raketen i drift och den största sedan Apollos Saturn V 1973.

Förväntningarna – och farhågorna – har varit stora. Skulle raketen skjutas ut i rymden? Eller sprängas i bitar redan på uppskjutningsrampen? Elon Musk, grundare av Space X, angav oddsen för framgång eller fiasko som 50–50.

– Det kommer att bli spännande, på det ena eller andra sättet, sade han till journalister inför uppskjutningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men allt verkar ha gått enligt planerna.

Ombord finns inga människor men väl en sportbil, av märket Tesla. Musk, som även är ägare och grundare av elbilstillverkaren Tesla har skrivit på Twitter att han älskar tanken på en bil som driver runt i rymden och som möjligtvis om miljontals år upptäcks av utomjordingar. Space X har också placerat en provdocka i rymddräkt i förarsätet på sportbilen. (TT)

Fakta

Space X Falcon Heavy

Falcon Heavys första steg består av motsvarande tre Falcon 9-raketer– som är den vanliga raketen som Space X använder x – uppdelat i tre kärnor med totalt 27 motorer. Det andra steget, som brinner i 397 sekunder, består av en motor.

Med sig ombord har raketen en speciell last, nämligen en sportbil av märket Tesla.

Enligt Space X ska raketen kunna föra en last på 64 ton till omloppsbana runt Jorden. Den är gjord för att föra människor upp i rymden och så småningom till månen eller Mars.

Källa: Space X/Kennedy Space Center

Visa mer...