Torget

Torget
Det ryker som om slottet vore utsatt för artilleribeskjutning från belägringsstyrkor. Men tittar man lite noggrannare på Robert Anderssons bild från mars 1933 så ser man att röken kommer från det lilla lokomotivet ”Pysen”, som ångar fram med sina vagnar fyllda av muddermassor. Det las ut provisoriska och flyttbara spår när Slottsfjärden var torrlagd för den stora arkeologiska undersökningen av Kalmars medeltida hamn.
Foto:

Torget
Sofia Reimert (1850–1941) omgiven av gladiolus, dahlior och andra blommor. Bilden togs på hennes 80-årsdag den 16 augusti 1930, hemma i trädgården på Sparregatan 14. På andra sidan gatan skymtar det stora hus som fortfarande kallas Blåkulla ibland, trots att det var längesedan det var blått.
Foto:

Torget
”Blåkulla” kallas huset i korsningen Sparregatan/Hammarskjöldsgatan. Det byggdes 1908 av firman N J Andersson & Son, i dag känd som Tegnanders Fastighets AB, och var från början blått, därav benämningen. Bilden är från 1930-talet och i hörnet ligger Kalmars första egentliga Konsumbutik. Den inrättades 1922 och ända fram till häromåret var det fortfarande livsmedelsbutik i lokalerna. I ”Blåkulla” har det också funnits en sybehörsaffär, en mjölkbutik och en cigarraffär.
Foto:

Mer från Torget