Författare väljer bort mord och blod

Torsås Artikeln publicerades
Ett 30-tal personer hade hittat till Torsås bibliotek för att lyssna till Tomas Arvidssons tankar om deckargenren och hur det är att skriva böcker.
Foto:Veronika Karlsson
Ett 30-tal personer hade hittat till Torsås bibliotek för att lyssna till Tomas Arvidssons tankar om deckargenren och hur det är att skriva böcker.

Hur gick det egentligen för studierektorns fru och varför är inte Tomas Arvidssons deckare fullproppade med mord?

Svar gavs när Torsås var värdkommun för Smålands akademi.

I morgon, lördag, håller Smålands akademi sitt årsmöte på Stufvenäs gästgiveri. Akademin, som grundades 1993, har som syfte att ”...sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet.”

Under två dagar har några av akademins 18 ledamöter hållit föreläsningar i kommunen. Tomas Arvidsson, som innehar stol nummer ett efter Astrid Lindgren, föreläste under rubriken Deckare utan blod och mord.

– Ingmar Bergman har sagt att ”Jag har roligare när jag skriver än när jag har roligt” och för mig är det på samma vis, säger Tomas Arvidsson.

Att förenkla världen genom att dela in människor i goda och onda är inte något han förespråkar.

– Den här förenklingen är något som tv-serier, dataspel och deckarbranschen bidrar med och det är inte bra för människor som vill lära sig leva. Till slut tror du att det kanske ligger något i innehållet.

Tomas Arvidsson berättar om ett brev från en bibliotekarie som tyckte att hans böcker borde innehålla fler mord.

Till publikens förtjusning ger han en målande beskrivning av bilden han fått av brevskrivaren. En man med gulnad nylonskjorta, kommunalt ludna öron och ett lika tomt ansikte som en övergiven industritomt.

– När han lämnat sitt arbete vill han läsa en bok där blodet flyter över sidorna. Jag vill skriva böcker som jag själv vill läsa och jag har ingen lust att läsa om pedofiler och styckmördare. Om jag hittas i en mörk gränd någon gång med en papperskniv i ryggen vet ni vem det är, säger Tomas Arvidsson.

I stället vill han skriva med respekt för läsarna.

– Skurkarna kan också vara sympatiska och jag vill att läsarna själva ska bestämma vem de vill sympatisera med.

Tomas Arvidsson har gett ut 14 deckare och hans studierektor som bland annat medverkar i Enkelstöten och Dubbelstöten är en personlighet som många har en relation till.

– Hur går det för studierektorns fru, undrar en kvinna i publiken.

– Studierektorn tog jag livet av i Studierektorns sista stöt. Han var med mig för mycket helt enkelt. I boken skriver jag även om hans fru som hittade en annan man snabbt.

Tomas Arvidsson berättar även om valet av skådespelare till tv-serierna om studierektorn. Regissören Pelle Berglund ansåg att Jan Malmsjö var för tjock. Tomas Arvidsson å sin sida ville inte se Björn Gustafson i rollen eftersom han förknippade honom med drängen Alfred i Emil i Lönneberga.

– När jag träffade Björn tog det 20 sekunder för mig att byta åsikt. Han var duktig, vänlig, sympatisk och luktade inte ett dugg gödsel som jag hade föreställt mig, säger han.