TT-Ekonomi

Brittisk minister stöder fiskare i musselstrid

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Miljöminister Michael Gove stödjer nu de brittiska fiskare som hamnat i ett handgripligt musselkrig i Engelska kanalen, då franska konkurrenter jagade bort dem från vatten utanför Normandie. Stenkastning förekom på båda sidor.(TT)

Tv-bilder visar hur ett 40-tal mindre franska fiskebåtar går till gemensam attack mot fem större brittiska fiskefartyg natten mot tisdag. De franska båtarna ses ramma de brittiska fartygen, som svarar med liknande manövrer. Stenar och förolämpningar flyger i luften från bägge håll.

Britterna flydde slutligen därifrån.

Sammandrabbningen ägde rum cirka tolv sjömil från den franska kusten, vatten rika på kammusslor. Britterna tillåts fiska där året runt, medan fransmännens fiskesäsong är begränsad från den 1 oktober till den 15 maj. De hävdar därför att utfiskning hotar och vill att britterna omfattas av samma regler.

Spänningarna har ökat den senaste tiden sedan förhandlingarna mellan representanter för de båda ländernas musselfiskare brutit samman.

Brittiske miljöministern, vars far var fiskare i Skottland, uttalade på torsdagen sitt stöd för sina landsmän:

– De fiskar helt lagligt - de var i sin fulla rätt att vara i de där vattnen. Vi har talat med de franska myndigheterna för att försäkra oss om att de har koll på regelverket, sade Michael Gove.