TT-Ekonomi

En fjärdedel sparkas från Teva

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den israeliska läkemedelsjätten Teva planerar att minska personalstyrkan med 14 000 de närmaste två åren, vilket motsvarar över en fjärdedel av de anställda globalt. Jättenedskärningarna är resultatet av en omstruktureringsplan som sjösätts i ljuset av minskade intäkter.(TT)

Den israeliska läkemedelsjätten Teva planerar att minska personalstyrkan med 14 000 de närmaste två åren, vilket motsvarar över en fjärdedel av de anställda globalt. Jättenedskärningarna är resultatet av en omstruktureringsplan som sjösätts i ljuset av minskade intäkter.

Teva, som är världens största tillverkare av generiska läkemedel, ställer också in aktieutdelningen och ingen bonus till anställda kommer att betalas ut för 2017. Läkemedelsjätten har tampats med skulder efter förvärvet av konkurrenten Allergan i fjol. Samtidigt har priserna på läkemedelskopior fallit kraftigt.

Nyheten om nedskärningarna har skapat stor oro i Israel, där bolaget har omkring 7 000 anställda. Marknaden gjorde dock tumme upp för planen, som Tevas nya danska vd Kåre Schultz uppges ligga bakom. På eftermiddagen hade aktien stigit med 17 procent på börsen i Tel Aviv, skriver danska Ritzau.