TT-Ekonomi

EU stänger fransk skuldövervakning

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Plusbetyg för Frankrike. Minusvarning för Italien. EU-kommissionens landsspecifika rekommendationer bäddar för gnissel med Italiens nya populistregering - om den blir verklighet.(TT)

Onsdagens goda Bryssel-bud gavs till Frankrike, som EU-kommissionen inte längre anser sig behöva utsätta för särskild granskning med anledning av landets budgetunderskott.

– Det här är ett viktigt ögonblick för Frankrike efter nio år av långa och stundtals smärtsamma men nödvändiga budgetåtgärder, säger EU:s finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i samband med presenterandet av årets så kallade landsspecifika rekommendationer.

Moscovici gläds över att inget EU-land i år kommer att ha ett budgetunderskott som bryter mot EU-reglerna på tre procent av BNP.

– Det har tagit åratal av ansvarstagande finanspolitik för att nå hit. Vi måste se till att ansvarstagandet fortsätter också i framtiden, säger finanskommissionären.

Varnar Italien

Italien, där de EU-skeptiska populistpartierna Femstjärnerörselsen (M5S) och Lega hoppas få godkänt för sin nya regering, får samtidigt en varning från Bryssel.

– Vårt politiska budskap är väldigt tydligt. Italien behöver fortsätta att minska sin offentliga skuld som efter Greklands är den näst största i EU, säger eurokommissionären Valdis Dombrovskis på presskonferensen.

För svensk del konstaterar kommissionen att "Sveriges starka ekonomiska utveckling ger en utmärkt grund för att ta itu med strukturella svagheter på bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning".