TT-Ekonomi

Geelyägare manar till försiktighet

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Dödsolyckan med en självkörande bil i Arizona, USA, får nu Geely-ägaren Li Shufu att höja ett varningens finger. - En olycka kan ta död på hela branschen, säger Li Shufu.(TT)

Li Shufu, vars kinesiska Geely är helägare av svenska personbilstillverkaren Volvo Cars och som också innehar en stor aktiepost i AB Volvo, framträdde i samband med ett större evenemang i Peking.

I anslutning till evenemanget kom också frågor upp kring den dödsolycka som inträffade i Arizona nyligen. Då omkom en kvinna efter att ha blivit påkörd av en av taxitjänsten Ubers självkörande bilar.

– Vi måste gå vidare med försiktighet. Olyckan påminner oss om att säkerhet måste vara första prioritet. Om inte säkerheten kan garanteras kommer inga självkörande bilar att tillåtas, sade Li Shufu.

Uber stoppade självmant sina tester efter olyckan och den kinesiske affärsmannen betonade att en enskild olycka kan bromsa utvecklingen med ett år.

På plats i Peking var även Håkan Samuelsson, vd och koncernchef för Volvo Cars:

– Teknologi är fortfarande det bästa svaret för att reducera olyckor, kommenterade han.

Just i Kina finns ett stort intresse för utvecklingen av självkörande bilar och kort efter dödsolyckan gav ändå den kinesiska regeringen grönt ljus åt ett inhemskt bolag att testköra sina produkter på gator.