TT-Ekonomi

Grekland siktar på comeback

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Grekland, som levt på nödlån sedan 2010, testar suget efter grekiska statsobligationer. Om förtroendet för landets betalningsförmåga kan återställas är planen att eurolandet ska klara sig på egen hand i höst.(TT)

Den grekiska riksgälden PDMA planerade från början att öppna orderböckerna för budgivning på obligationerna i tisdags. Men processen sköts upp till följd av turbulensen på marknaden runt helgen.

Orderböckerna öppnade

På torsdagen hade dock läget lugnat sig och med orderböckerna öppnade räknar bedömare nu med att räntan på det sjuåriga obligationslånet på totalt tre miljarder euro ska landa på 3,75 procent, rapporterar den grekiska e-tidningen Ekathimerini.

Svenska statspapper med samma löptid har i dagsläget en ränta på 0,54 procent. Och senast Grekland tog ett sjuårigt obligationslån, i april 2010, landade räntan på 6 procent. Några veckor senare ansökte landet formellt om sitt första stödpaket med nödlån från EU och IMF.

Torsdagens obligationslån är det första av tre inplanerade i år, på totalt 19 miljarder euro. Tanken är att lånen, på totalt 19 miljarder euro, ska bygga upp en buffert inför det att Greklands tredje stödprogram avslutas i augusti.

Nödlån på 266 miljarder euro

Ett första test av obligationsmarknadens förtroende för Grekland efter krisen gjordes i fjol, när den grekiska staten tog ett femårigt obligationslån på 3 miljarder euro med en ränta på 4,62 procent.

Hittills har Grekland under krisåren fått nödlån från euroländer, EU:s stödfonder och IMF på totalt 266 miljarder euro. Detta har i kombination med ett BNP-ras på över 40 procent blåst upp landets statsskuld till 180 procent av BNP, vilket lett till krav på skuldlättnader.

IMF har efterlyst skuldnedskrivningar, för att göra skuldnivån långsiktigt hållbar, medan euroländer som Tyskland inte velat gå den vägen.