TT-Ekonomi

Turkiska liran i botten, handlingsplan väntar

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Den turkiska liran har varit nere och vänt på nya bottenrekord i måndagens handel på asiatiska marknader. Men Turkiet har en handlingsplan, säger finansminister Berat Albayrak. I tidig morgonhandel i Asien fick man ge som mest 7:24 lira för en USA-dollar.(TT)

I tidig morgonhandel i Asien fick man ge som mest 7:24 lira för en USA-dollar. Det är rekordlåga nivåer, som kreditvärderingsinstitut och storbanker har varnat för.

Efter Albayraks kommentarer i tidningen Hürriyet stärktes den något, till ungefär 6:85 lira per dollar.

Investerare oroar sig för Turkiets ekonomi i stort, att president Recep Tayyip Erdogan vill se sänkta räntor trots den höga inflationen i landet, samt för landets relation till USA. Vita huset meddelade nyligen att tullarna på turkiskt stål och aluminium ska fördubblas.

I intervjun med Hürriyet säger finansminister Albayrak dock att turkiska myndigheter kommer att vidta "nödvändiga åtgärder" rörande turkiska banker och institut - utan att ge några detaljer.

Planen, som även omfattar små och mellanstora företag, ska sättas i verket på måndagsmorgonen och syftar till att minska oron på marknaden.

Albayrak återupprepar även det president Recep Tayyip Erdogan vid flertal tillfällen hävdat under helgen, nämligen att valutakrisen beror på en "politisk konspiration".

– Den svaga liran är resultatet av en tydlig attack, säger han enligt CNN Türk.

Hittills i år har den turkiska liran tappat närmare 40 procent av sitt värde mot dollarn och euron. Nedgången mot svenska kronan är nästan lika stor.