TT-Ekonomi

Samsungchef förhördes i 22 timmar

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

Åklagarnas utfrågning av Samsungchefen Lee Jae-Yong varade i 22 timmar. Han är misstänkt i den enorma korruptionshärva där också bland annat president Park Geun-Hye är anklagad.(TT)

Lee Jae-Yong, vice ordförande för elektronikjätten Samsung, såg utmattad ut efter förhöret och svarade inte på frågor från väntande journalister.

Han ska ha förnekat en del anklagelser, men erkänt andra, uppger en talesperson för åklagarmyndigheten. Beslutet om han eventuellt ska anhållas ska komma "snart".

Lee blev under onsdagen formellt misstänkt i utredningen om skandalen där president Park och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum.

Choi Soon-Sil anklagas för att ha använt sina band till presidenten för att tvinga stora företag att donera tiotals miljoner dollar till två stiftelser, där hon har kunnat ta ut pengar. Samsung var den största bidragsgivaren till stiftelserna.

Donationen ska ha gjorts för att få regeringens stöd för en kontroversiell sammanslagning mellan Samsung C&T och Cheil Industries. Företaget anklagas också för att separat ge miljoner euro till Choi Soon-Sil för att finansiera utbildning av sydkoreanska tävlingsryttare i Tyskland, bland annat Choi Soon-Sils dotter.

I Sydkorea är det inte ovanligt att misstänkta och vittnen går med på långdragna förhör för att undvika att behöva bli kallade flera gånger.