TT-Ekonomi

Tårtfest när norrmän flyr sockerskatten

TT-Ekonomi Artikeln publicerades

På måndag chockhöjs den norska sockerskatten. Ett orosmoment för norska handlare - men rena julklappen för de svenska. - Vi äter tårta varje dag och ser fram emot ett nytt år, säger Göran Lundgren, driftansvarig hos Grensemat, till P4 Väst.(TT)

Den kraftiga höjningen har varit omdebatterad under hösten. Företrädare för facken och näringslivet har uttryckt oro för att jobb riskerar att försvinna när choklad, godis och läsk blir ännu dyrare i Norge.

Skatten på choklad- och sockervaror höjs från 20,19 till 36,92 norska kronor per kilo, enligt norska E24. Även skatten på läsk och andra sötade alkoholfria drycker höjs. Höjningen förväntas ge omkring två miljarder norska kronor extra till statskassan nästa år - men kan bli en storvinst även för svenska gränshandlare.

– Vi är fantastiskt glada här vid gränsen, säger Göran Lundgren, driftansvarig hos Grensemat, med flera stora matbutiker vid Nordby och Svinesund, till P4 Väst.

– Vi äter tårta varje dag och ser fram emot ett nytt år.

Det sista ordet om sockerskatten är dock inte sagt. Det norska näringslivets branschorganisation NHO anser bland annat att höjningen snedvrider konkurrensen och har vänt sig till Eftas övervakningsorgan ESA, som granskar hur Norge, Island och Liechtenstein följer EES-avtalet.

ESA sade i förra veckan tills vidare nej till att stoppa skattehöjningen, men kommer att granska fallet ytterligare.