TT-Feature

Det ska vara en liten rödgran i år

TT-Feature Artikeln publicerades

Det är bråda tider i julgransbranschen och granar säljs på både gator och torg. Nu verkar den frodiga och tätbarrade "Disney-granen" ha fått konkurrens. I år frågar svenskarna efter en helt vanlig rödgran som inte tar för stor plats. Trycket är hårt inför jul.(TT)

Trycket är hårt inför jul. I skånska S:t Olof på Österlen hugger Eskil Andersson just nu egenodlade granar till besökande kunder på löpande band.

– Mindre granar är det senaste. Folk inser att man inte bor i stora kyrkor, säger Eskil Andersson.

– Och jag tror det börjar svänga över på rödgran.

"Otroligt hårt klämda"

"Disney-granen", eller kungsgran, verkar ha fått konkurrens av en helt vanlig svensk rödgran, grön med korta smala barr som verkligen doftar jul. Gärna i en storlek mellan 1,25 och 1,50 meter hög, enligt grangrossist Michael Nyholm på Julgransajten, som säljer vidare 150 000, främst importerade julgranar, till svenska julgransförsäljare i år.

– Trenden går mot mindre storlekar. Vi vill fortfarande ha symboliken men inte giganter, säger han.

Rödgranen, som också är vanlig i våra svenska skogar, är efterfrågad. Men det råder viss brist, berättar Michael Nyholm. Den är inte så lätt att få tag på i importled. Ute i Europa är det främst den lite fylligare kungsgranen som odlas.

– Ja, av 40 miljoner julgranar i Europa så är 95 procent av dessa kungsgranar, säger Michael Nyholm.

– Vi blir otroligt hårt klämda när rödgran inte finns i de mängder man vill ha.

Vattenfylld och tung

Hos de svenska granodlarna ser det annorlunda ut. Här är rödgranen vanligast på odlingarna. Eskil Andersson har varit i branschen i 43 år, odlar både kungsgran och rödgran. Det går bra trots att det blivit mer konkurrens, säger han.

– Det är inte lätt med priser. Jag hörde att de körde kungsgranar till Göteborg för 120 kronor styck.

Ett snittpris på gran i år ligger runt 400 kronor och uppåt - mer för en silvergran eller blågran. Billigast är inte alltid bäst, varnar Michael Nyholm som råder julgransköparen att tänka på tyngden.

En tung gran har vatten i sig, medan en lätt är torrare och därmed kommer att barra fortare.

– Med tanke på det regniga vädret så är de är vattenfyllda. På så sätt kan man säga att granen mår bra i år.