TT-Feature

Film kastar nytt ljus kring Hammarskjölds död

TT-Feature Artikeln publicerades

FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch 1961 har länge varit en gåta. Nu väntas den kommande filmen "Cold case" komma ett steg närmare lösningen, skriver Dagens Nyheter.(TT)

FN:s svenske generalsekreterare Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch 1961 har länge varit en gåta. Nu väntas den kommande filmen "Cold case" komma ett steg närmare lösningen, skriver Dagens Nyheter.

Dokumentären sägs bland annat bygga på uppgifter från den tidigare svenske Sidamedarbetaren Göran Björkdahl, som intervjuat boende i närheten av kraschen i nuvarande Zambia. Man ska även ha varit i kontakt med legosoldater som tjänstgjorde under Kongokrisen.

En FN-rapport som kom i dagarna håller det för troligt att det var en flygattack som dödade Hammarskjöld och de övriga 15 passagerarna i DC-6:an. Enligt DN har filmprojektet kontaktat FN:s utredare Mohamed Chande Othman och erbjudit nya bevis mot att de inte publiceras förrän filmen har premiär.

– Vi har gett honom mycket och vi har sagt att han kan få allt, men under vissa omständigheter så att vi inte förstör filmen, säger filmens danske producent Peter Engel till DN.

Bakom projektet står även landsmannen och regissören Mads Brügger och filmen finansieras av bland andra Svenska filminstitutet.