TT-Feature

Identitetsböcker vidgar svenskheten

TT-Feature Artikeln publicerades

Inte halv - utan dubbel. Flera av höstens böcker lyfter identitetsfrågor för alla med hemvist i mer än en kultur. Komikern Soran Ismail och kollektivet bakom Third culture kids definierar både sig själva och en ny svenskhet. Soran Ismail "valde aldrig rasismen". Men den valde honom.(TT)

Soran Ismail "valde aldrig rasismen". Men den valde honom. Redan i sandlådan, bara sex år gammal, fick han höra en liten killes pappa ropa till sonen: "nita den där svartskallen". Där någonstans startade ett helt livs funderingar kring identitet, svenskhet, fördomar och rätten att höra till.

– Rasismen har fyllt en med skam, dåligt självförtroende och försvagat en. Men också härdat en, säger komikern, som just har skrivit en lika allvarlig som rolig bok om ämnet: "Absolut svensk: en id-handling".

I en omskriven skandal sade den dåvarande SD-politikern Erik Almqvist 2010 till Soran Ismail: "Sverige är inte ditt land". Länge trasslade Soran Ismail själv in sig i frågor om huruvida han är svensk eller kurd.

– Det är som att jag skulle fråga är du 1,64 lång eller är du en kvinna? Och hela samhället frågar dig det. Till slut börjar du undra. Men det är ju egentligen inte så att du måste välja.

Att höra till

Numera vet Soran Ismail att han kan vara både svensk och kurd - och i boken vänder och vrider han på båda identiteterna. Fröet såddes redan när han gick i high school i USA, där han kallades "svensken". En amerikansk kille i klassen undrade varför - han trodde att Sverige var ett u-land och att Soran Ismail hade kommit till USA för att stanna.

– Första tanken var att han var okunnig. Men sedan kom jag på att det var det finaste som hänt mig - han antog att jag hörde till, tills motsatsen bevisats. Här är det tvärtom. Här är det: "varifrån kommer du?", "Knivsta" "Ja, men egentligen".

Soran Ismail har djupanalyserat svenskhet i tv-programmet "Absolut svensk". Boken är en fortsättning. Den var aldrig planerad men efterfrågades av personer i skolvärlden. Och ända sedan Soran Ismail för fem år sedan pratade i P1 Sommar om dubbel identitet har mängder av människor hört av sig:

– Jag satte ord på det många hade känt, konstaterar han.

Nya identiteter

I höst uttrycker flera samma grubblerier: Jason "Timbuktu" Diakité pratar i boken och föreställningen "En droppe midnatt" om att vara både svensk och amerikan. Och kollektivet Ra Hidaya Modig med Babak Azarmi i spetsen har fiskat upp ett uttryck från 1950-talet: termen "Third culture kid". Uttrycket myntades för barn till missionärer eller ambassadörer som växte upp i en annan kultur än sin egen.

– Jag har aldrig förstått mig på de där begreppen mellanförskap och andra generationens invandrare. Tidigare har det varit så jobbigt att tänka på, man har försökt platsa med alla medel. Men förra året då jag såg det här begreppet var det som att en fantasivärld öppnades, säger Babak Azarmi entusiastiskt.

I boken, vars titel är just "Third culture kid", ingår bland andra Mapei, Conakry, Silvana Imam och Sherihan "Cherrie" Abdulleh. De har alla haft känslan av utanförskap, och ett behov av att definiera en egen identitet:

– Third culture kids är folk som inte kan rätta sig efter den ena eller den andra kulturen, utan skapar sina egna förutsättningar, säger Babak Azarmi.

Rik på kultur

Alla dessa funderingar kring identitet och etnicitet återspeglar det faktum att barnen till en generation invandrare börjar få en plattform, ser Soran Ismail. Att det finns en parallell utveckling, där SD-anhängare och nazister snävar in bilden av svenskhet oroar inte Babak Azarmi.

– Det vi ser nu är friktion på grund av en förändring. Och förändring är alltid svårt. Men jag är hoppfull, jag träffar unga varje dag, för dem är den globaliserade världen där kulturer blandas en självklarhet.

Det är dem kollektivet vill nå, genom skolor, fritidsgårdar och nu en turné runt om i Sverige.

– När man ser bilder av de 42 rikaste i landet är det aldrig sådana som jag. Men vi säger: här är de 42 rikaste i Sverige. De är rika på kulturer - identifiera er med dem så mycket ni kan.