TT-Feature

Spelbossen: Vi är gärna spelvärldens "Black mirror"

TT-Feature Artikeln publicerades

Skapar två sorters otäckheter nya nivåer av skräck? Det hoppas utvecklarna Supermassive games som tänker utforska skrönor och mörka legender i nya "The Dark Pictures anthology".(TT)

Supermassive games har en historia av att försöka skrämma spelare på en rad olika sätt. Företagets mest framgångsrika titel de senaste åren är "Until dawn" som handlar om en grupp tonåringar som minst sagt råkar illa ut under en utflykt till en stuga i bergen.

I "The Dark Pictures anthology: Man of Medan" är det återigen en grupp unga vuxna som ställs inför mystiska omständigheter. Men där slutar likheterna med tidigare titlar.

– Vi vill ta olika kategorier av skräck och kombinera dem till något unikt. Exempelvis vampyrer och läskiga barn, säger Pete Samuels när TT träffar honom på spelmässan Gamescom i Köln.

39 typer av skräck

Företaget har identifierat 39 olika kategorier av skräck som de vill utforska. De olika typerna är hämtade från redan etablerade skräckhistorier, skrönor och folksagor så som hemsökta hus eller vampyrer.

– Om vi kombinerar två av de här 39 sakerna på nya sätt så ger det oss, tror jag, 1 600 möjligheter ungefär, men så många kommande titlar tänker jag inte utlova.

Fler titlar blir det dock, som titeln antyder är spelserien tänkt som en antologi där företaget siktar på att ge ut två unika titlar per år.

Liknas vid "Black mirror"

Upplägget att släppa fristående spel med en mörk framtoning har skapat associationer mellan "The Dark Pictures" och tv-serien "Black mirror" som fått motta en rad utmärkelser de senaste åren. Jämförelsen är något som välkomnas av Pete Samuels:

– Absolut, jag är bara glad om det är liknelsen folk drar. Jag älskar "Black mirror" och jag tror att det är en bra liknelse. Varje avsnitt har en början, en mitt och ett slut, men de är också fristående. Du kan se dem i vilken ordning du vill. Och de är alla väldigt olika. Det är alla saker som vi tänker oss med "The Dark Pictures". Den andra titeln, som redan är i produktionsstadiet, kommer att bli väldigt annorlunda jämfört med "Man of Medan" samtidigt som det tydligt ska vara en del av serien. Och det är självklart en utmaning.