TT-Inrikes

Åklagare ska utredas för jäv

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Kammaråklagaren Lena-Marie Bergström har åtalat en SD-politiker för hets mot folkgrupp. Samtidigt anklagas hon för att ha delat kritik mot partiet från sin privata Facebook. Nu ska en särskild enhet inom Åklagarmyndigheten utreda om hon får behålla ärendet eller inte.(TT)

Åklagaren hävdar att SD:s gruppledare i Karlskrona, Christopher Larsson, har utmålat muslimer som terrorister och kvinnoförtryckare. Nu begär Larssons försvarare en överprövning av åtalsbeslutet och riktar en jävsinvändning mot Lena-Marie Bergström, eftersom hon anklagas för att på sin privata Facebook ha delat kritik mot partiet.

"Uppenbarligen kan inte objektiviteten garanteras vilket är extremt beklämmande och rättsosäkert. Det får inte gå till på det här sättet", skriver Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson till TT.

Nu ska det utredas om hon får behålla ärendet eller om en annan åklagare ska ta över det.

– Beslutsordningen är sådan att en högre åklagare ska titta på dessa frågor. Jag har skickat ärendet till utvecklingscentrum i Malmö för bedömning, säger chefsåklagaren Anne Bojmarker.

– Nu får vi se vad Malmö kommer fram till, och sedan laga därefter. Huvudförhandlingen är inte utsatt förrän i januari så det finns gott om tid.

Lena-Marie Bergström ska ha delat material från gruppen "SD är lika med rasister", enligt SVT Nyheter Blekinge.

– Jag har delat en film om Förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, säger hon till SVT.