TT-Inrikes

Asyljurister får jobba vidare trots slarv

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Advokater och jurister som gör allvarliga fel får fortsätta att jobba på uppdrag av Migrationsverket, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber.(TT)

Advokater och jurister som gör allvarliga fel får fortsätta att jobba på uppdrag av Migrationsverket, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber. Det rör sig om offentliga biträden som inte lämnar in överklaganden i tid, vilket kan leda till att människor utvisas ur Sverige utan att ha fått sin sak prövad i migrationsdomstolen.

P1-programmet Kaliber har granskat 50 fall från de senaste två åren där biträden missat deadline för överklagan. En del av juristerna har gjort samma misstag två gånger. De har trots detta kunnat fortsätta att jobba med asylsökande personer, på uppdrag av Migrationsverket.

– Då har vi ju ett ganska tydligt tecken på ett återkommande slarv, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Han säger att myndigheten måste fortsätta skärpa rutinerna och skapa bättre system.

Tidigare hade Migrationsverket en så kallad svart lista med jurister och advokater som gjort allvarliga fel. Men den fick kritik från flera håll, bland annat från justitieombudsmannen, och togs till slut bort helt, enligt SR.