TT-Inrikes

Bastjänstgöring föreslås för läkare

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Läkarutbildningen är på väg att stöpas om och inför förändringen skickar regeringen nu ut ett förslag om bastjänstgöring efter läkarexamen på remiss. Tanken är att denna provtjänstgöring ska vara en fristående första del i specialiseringstjänstgöringen (ST).(TT)

Läkarutbildningen är på väg att stöpas om och inför förändringen skickar regeringen nu ut ett förslag om bastjänstgöring efter läkarexamen på remiss.

Tanken är att denna provtjänstgöring ska vara en fristående första del i specialiseringstjänstgöringen (ST). Den ska omfatta såväl svenskt utbildade läkare som läkare med utbildningar från andra länder som specialiserar sig i Sverige. Tanken är också att läkarutbildningen förlängs till sex år och ger läkarlegitimation. Den så kallade AT-tjänstgöringen slopas.

"Att förnya läkarutbildningen och få en smidigare väg till att bli färdig specialist är en viktig del av det strategiska arbetet för vårdens personalförsörjning", kommenterar socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.