TT-Inrikes

Familjeliv väntar för Arthur

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Han har levt på gatan i Ecuador. Fått hjärtat att smälta på en svensk lagkapten i multisport. Kommit till Sverige, suttit i karantän i 120 dagar och blivit världskändis på kuppen. Snart åker Arthur till Örnsköldsvik, där ett nytt liv väntar.(TT)

Uppe i Örnsköldsvik har Mikael Lindnord hunnit tänka igenom allt som hände i slutet av november förra året, då han reste med det svenska multisportlandslaget till Sydamerika med en tydlig ambition: Att ta en pallplacering i VM.

– Målet var ju inte att komma hem med en hund. Men ibland kan man inte bestämma över livets alla vägar, säger han till TT.

Historien om gatuhunden Arthur, som matades med en köttbulle och slog följe med det svenska laget ända hem till Sverige, fick stor spridning. Först här hemma, där han blev rikskändis. Sedan internationellt, när tunga medier som CNN, Washington Post, USA Today och brittiska Daily Mail började höra av sig.

Filmförfrågningar

Framför allt väckte bilderna på den tappre hunden, som sprang, gick och till och med simmade i iskallt vatten för att följa det svenska laget i den stenhårda tävlingen, känslor.

– Bilderna på Arthur är bland dem som efterfrågas mest av internationella tidningar just nu, sade TT:s bildredaktör Staffan Almquist i slutet av november.

Och inte slutade historien där. Filmbolag hörde av sig, och det blev nya rubriker om att Arthur ska till Hollywood sedan en producent som jobbat med Sagan om Ringen-filmerna hört av sig. Det spekulerades till och med om Oscarsgalor. "Helt surrealistiskt", tyckte Lindnord.

– Det var jättemånga intressenter från Hollywood som hörde av sig. Det ramlade in mejl och med tanke på kalibern på dem som har hört av sig så tror jag ändå att det är stor realitet i det här. Vi förhandlar fortfarande och får hjälp med det här.

Tre blir fem

Kanske är vi svältfödda på positiva händelser, utleda på krig och elände, och därför fick historien om Arthur ett sådant massivt genomslag.

– Folk sade till mig, give it a break, det är en hund. Men det pumpas ut så mycket elände och så kommer en sådan här story som är så positiv, säger Mikael Lindnord.

Snart släpps Arthur ut ur karantän i Vallentuna, där han har suttit i 120 dagar i väntan på att åka upp till Örnsköldsvik och bli familjehund. Mikael Lindnord och hans fru Helena har en tvåårig dotter, Filippa.

– Och vi ska även ha ett barn till, vi går från att vara tre i familjen till fem. Så nu måste jag kolla på en större bil så vi får plats, säger Lindnord.