TT-Inrikes

FN-experter uppmanar Iran släppa Djalali

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Fyra tunga FN-experter uppmanar i ett gemensamt uttalande den iranska regimen att släppa Ahmedreza Djalali. Han har dömts till döden för vad Iran hävdar är samröre med Israels underrättelsetjänst, Mossad. Djalali har permanent uppehållstillstånd i Sverige och har forskat vid Karolinska institutet.(TT)

Fyra tunga FN-experter uppmanar i ett gemensamt uttalande den iranska regimen att släppa Ahmedreza Djalali. Han har dömts till döden för vad Iran hävdar är samröre med Israels underrättelsetjänst, Mossad.

Djalali har permanent uppehållstillstånd i Sverige och har forskat vid Karolinska institutet.

"Vi uppmanar Iran att skyndsamt upphäva dödsdomen mot doktor Djalali, eftersom staten uppenbarligen inte levt upp till sina internationella åtaganden att ge honom en rättvis rättegång och rätten att överklaga", skriver FN-experterna i uttalandet.

Irans högsta domstol avslog nyligen en begäran om att få överklaga domen.

De fyra FN-experterna består av Jose Antonio Guevara Bermudez, som leder FN:s grupp om godtyckliga frihetsberövanden, Nils Melzer, FN:s särskilde rapportör om tortyr, Agnes Callamard, expert på utomrättsliga avrättningar och Asma Jahangir, FN:s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter i Iran.