TT-Inrikes

Se upp för halka när kylan kommer

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Snön fortsätter att falla över stora delar av Norrland, men intensiteten kommer att avta. I södra Sverige väntas en del regn och när temperaturerna samtidigt sjunker är risken för halka stor. Det har snöat kraftigt över stora delar av norra Sverige under helgen.(TT)

Det har snöat kraftigt över stora delar av norra Sverige under helgen. På sina håll har det kommit så mycket som två decimeter snö.

– Störst mängd ser ut att ha kommit i Norrlands inland och det kan fortsatt komma stora mängder, men inte i samma intensitet, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Under eftermiddagen och kvällen väntas nordvästvindar med torrare luft dra in över delar av västra Svealand och delar av Götaland där det då klarnar upp.

– Eftersom vi har haft en del nederbörd finns det risk att våta vägar fryser till i samband med det, varnar Gadd.

Varnar för hala vägar

Nederbördsområdet i norr väntas ligga kvar under måndagen men med inslag av regn längs Norrlandskusten. I samband med de nordliga vindarna kommer kallare luft att föras ned över landet, vilket kan ge lite regn eller snö på sina håll även i södra Sverige i början av veckan.

För många vägar i mellersta och norra Sverige varnar Trafikverket redan för besvärligt väglag och strax norr om Mora och i trakterna mellan Umeå och Östersund klassas det som mycket besvärligt.

Högtryck på väg

– På tisdag kommer snöfallet att upphöra på de flesta håll i Norrland, lågtrycksområdet som har legat över oss senaste tiden kommer förskjutas mot sydost, säger Gadd.

Under mitten av veckan väntas ett högtryck växa in över landet och det ser inte så lovande för den som hoppas se snöflingor dingla ned utanför fönstret på Luciadagen.

– Det kan säkert förekomma en del byar av regn eller snö längs delar ostkusten, men på övriga håll ser det ut att bli mest uppehåll i samband med att det här högtrycket växer in.