TT-Inrikes

Miste äggstocken efter fördröjd operation

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En 32-årig kvinna miste ena äggstocken när operationen fördröjdes, skriver Sydsvenskan. Skånes Universitetssjukhus i Malmö får nu skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Kvinnan sökte vård i mars och ett ultraljud visade att hon hade en tio centimeter stor cysta på vänster sida.(TT)

En 32-årig kvinna miste ena äggstocken när operationen fördröjdes, skriver Sydsvenskan. Skånes Universitetssjukhus i Malmö får nu skarp kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Kvinnan sökte vård i mars och ett ultraljud visade att hon hade en tio centimeter stor cysta på vänster sida. Tio dagar hade hon så ont i magen att hon knappt kunde gå. Ytterligare en cysta i buken upptäcktes.

Hon lades in för observation för misstänkt ovarialtorsion, att äggledaren vrider sig runt sig själv och stryper blodförsörjningen till äggstocken. En läkare bedömde att hon borde opereras inom sex timmar.

Men på grund av "extremt läge" på sjukhuset blev operationen uppskjuten och hon opererades först flera timmar senare, skriver Sydsvenskan. Då hade vänster äggledare snott sig tre varv och var blå av syrebrist. Äggstocken var så skadad att kirurgerna tvingades ta bort även den.