TT-Inrikes

Nio års fängelse för flera mordbränder

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Nio år fängelse blir straffet för en 34-årig man som döms för mordbränder, rapporterar flera medier. Mannen döms enligt Aftonbladet på nio punkter, bland annat för två fall av mordbrand och en grov mordbrand. Mannen misstänktes redan 2015 för en brand i det så kallade Berlinghuset i Ronneby.(TT)

Mannen misstänktes redan 2015 för en brand i det så kallade Berlinghuset i Ronneby. Men åklagare i Blekinge lade ner förundersökningen mot den misstänkte mannen i början av 2016. I våras återupptogs den av kammaråklagare Lotta Nielsen i Göteborg. Hon utredde då två mordbränder i Göteborg och kunde binda 34-åringen till utredningen genom bland annat vittnesuppgifter.

– När vi såg ett liknande modus vid branden i Ronneby beslutade jag att ta upp förundersökningen igen, säger Lotta Nielsen till Sydöstran.

Göteborgs tingsrätt dömer även mannen för att antal fall av olaga hot, utpressningsförsök, skadegörelse och narkotikabrott, enligt SVT Nyheter Blekinge. Tingsrätten skriver i domen, enligt P4 Blekinge, att det saknas teknisk bevisning som knyter 34-åringen till branden i Ronneby men slår fast att det är ställt utom rimligt tvivel att 34-åringen är skyldig eftersom vittnen har sett honom i närheten av platsen när branden startade och att det funnits ett motiv till att starta den.

I september 2015 brann det i Berlinghuset - ett flerfamiljshus i trä som byggdes på 1860-talet i centrala Ronneby. Branden förstörde flera lägenheter och flera personer fördes till sjukhus.

Branden i Ronneby rubriceras som grov mordbrand. Samtliga bränder ska ha varit riktade mot kvinnor som mannen tidigare haft en relation med, skriver flera medier.

Mannen döms mot sitt nekande