TT-Inrikes

Nu ska blodtrycket ner - ännu mer

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Patienter med högt blodtryck bör - om möjligt - behandlas ner under 130/80 mm Hg. Det är den nya europeiska rekommendationen för behandling av högt blodtryck som presenterades nyligen på den pågående hjärtkongressen ESC i München, Tyskland, skriver Dagens Medicin.(TT)

Patienter med högt blodtryck bör - om möjligt - behandlas ner under 130/80 mm Hg.

Det är den nya europeiska rekommendationen för behandling av högt blodtryck som presenterades nyligen på den pågående hjärtkongressen ESC i München, Tyskland, skriver Dagens Medicin.

– På det hela taget förordar vi lite mer aktiv behandling med lägre målvärden jämfört med tidigare, även när det gäller att engagera patienten i form av hemmätning och dygnsmätning av blodtrycket, säger professor Thomas Kahan vid Danderyds sjukhus, till tidningen.

Definitionen av vad som räknas som högt blodtryck är dock oförändrad och är som tidigare ett tryck på 140/90 mm Hg (millimeter kvicksilver), eller högre. Men behandlingsmålen är alltså mer ambitiösa än tidigare. Orsaken är ett flertal studier som visar på tydliga vinster med ett lägre blodtryck, med färre svårt hjärtsjuka och färre dödsfall, jämfört med en inte lika ambitiös blodtryckssänkning.

Högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, är en av de riktigt stora folksjukdomarna med tiotusentals svenskar drabbade. Högt blodtryck ökar risken för en rad sjukdomar, däribland stroke och hjärtinfarkt samt, på längre sikt, demens.