TT-Inrikes

Nytt mässlingsfall - sjukhusanställd smittad

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ytterligare ett fall av mässling har konstaterats i Västra Götaland. Det är en person ur personalen på Östra sjukhuset i Göteborg som smittats. Det är det tolfte fallet av mässlingen sedan utbrottet den 10 december.(TT)

Ytterligare ett fall av mässling har konstaterats i Västra Götaland. Det är en person ur personalen på Östra sjukhuset i Göteborg som smittats. Det är det tolfte fallet av mässlingen sedan utbrottet den 10 december.

– Vi fick konstaterat sent i går kväll att en medarbetare på Östra sjukhuset smittats, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där Östra sjukhuset ingår, till TT.

Medarbeten har tagits ur tjänst och är omhändertagen.

– Vi kartlägger nu var medarbetaren befunnit sig under de dagar då personen kunnat sprida smittan till andra. Vi identifierar medarbetare, patienter och närstående som individen varit i kontakt med. Vi kommer att kontakta de personerna från sjukhusets sida, säger Görel Nergelius.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har med anledning av mässlingutbrottet kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

– Det är ett begränsat utbrott och vi förväntar oss att ytterligare enstaka fall ska dyka upp, säger Görel Nergelius.

Men utbrottet ska sättas i perspektiv.

– Vi har en region på runt en miljon människor. Nu har vi tolv fall under tre veckor. Risken i samhället att bli smittad är ytterst låg, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall vid Västra Götalandsregionen.

Inkubationstiden för mässling är mellan sju och 18 dagar.