TT-Utrikes

Omkomna bergsklättrare ska bärgas

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sökandet efter de nio personer som omkom på berget Gurja Himal i Nepal har inletts. Klättrarna - fem sydkoreanska turister och deras fyra nepalesiska guider - överraskades av en kraftig snöstorm och dödades.(TT)

Sökandet efter de nio personer som omkom på berget Gurja Himal i Nepal har inletts. Klättrarna - fem sydkoreanska turister och deras fyra nepalesiska guider - överraskades av en kraftig snöstorm och dödades.

Vindarna ska ha varit så kraftiga att lägret där klättrarna befann sig totalförstördes, och kropparna spreds ut på ett område på mer än 500 meter.

– Baslägret såg ut som att det träffats av en bomb, säger Dan Richards vid Global Rescue, som deltar i arbetet med att få hem kropparna med hjälp av helikopter.

Expeditionen leddes av den rutinerade bergsbestigaren Kim Chang-Ho, som bestigit 14 av världens högsta toppar utan syrgas. Olycksplatsen låg på ungefär 3 500 meters höjd.

– Vi förstår ännu inte hur det här kunde hända. Vanligtvis får du inte den här sortens vindar på den höjden och basläger väljs normakt för att de är säkra platser, säger Richards.