TT-Inrikes

Ovanliga snöförhållanden oroar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De senaste dagarnas snöfall i Jämtlands län glädjer sannolikt många utförsåkare, samtidigt visar prognosen att det finns en betydande risk för laviner i de jämtländska fjällen. Prognosen oroar lavinexpert.(TT)

– Vid extrem lavinfara är jag inte särskilt orolig, då är det så uppenbart att det är farligt, men framöver är jag lite orolig, nyår gör att fler ger sig ut i backarna, säger Mårten Johansson på Åre lavincenter till P4 Jämtland.

De flesta lavinolyckor sker vid måttlig eller betydande risk. Omständigheten är dessutom annorlunda i år, vilket innebär att skidåkarna inte kan gå på gammal vana, påpekar Mårten Johansson. Stora oväder förs oftast in med västanvinden, men den här gången är det tvärtom och de västra sidorna är värst drabbade.

Lavinfaran brukar dessutom upphöra inom 24 till 48 timmar, men inte heller så har det fungerat i det här fallet. Ett rimfrostlager ligger begravt i snötäcket, men på sina ställen har den försvunnit och på andra ligger den kvar. Det innebär att inte ens lavinexperterna vet vad som gömmer sig i snötäcket.

– Jag ska vara helt ärlig, vi har inte full koll på vilket områden det gäller och om vi inte har full koll, då har nog inte någon annan det heller, så man bör ta det säkra före det osäkra, säger Mårten Johansson.