TT-Inrikes

Pojkgäng valde ut sina rånoffer slumpvis

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Pojkarna höll till i centrala Göteborg, valde ut sina offer på måfå, förföljde dem på spårvagnar och bussar för att sedan hota och råna dem. Nu rullas en härva av rån, hot och misshandel upp.(TT)

Brotten sträcker sig från april fram till att polisen kunde gripa flera av dem på bar gärning i början på september.

I centrum av gänget står en 15-åring och en 16-åring. 16-åringen åtalas för elva rån, ett rånförsök, sju fall av övergrepp i rättssak, två fall av olaga frihetsberövande och ett fall av misshandel. 15-åringen kommer inte långt efter med fem rån, två rånförsök och tre fall av övergrepp i rättsak.

– Det var lätt för dem. Det tycks ha blivit en grej att råna, säger åklagaren Linda Wiking till TT.

Ytterligare sju åtalas

Tillsammans med dem åtalas sju andra medlemmar i gruppen. De nio åtalas tillsammans för ett stort antal rån och rånförsök. Bland åtalspunkterna finns även flera fall av övergrepp i rättssak och ett olaga frihetsberövande.

En i gruppen av de åtalade pojkarna är över 18 år. Han är bror till 16-åringen och har suttit häktad sedan i början på september. Dessutom finns tre minderåriga med i gruppen som alla har överlämnats till de sociala myndigheterna.

I alla fall utom ett har offren inte haft någon relation till någon i gruppen. Pojkarna har valt ut sina offer på måfå bland folk på stan, följt efter dem på spårvagnen eller bussen och sedan tvingat dem till en bankomat.

Bytet har blivit kontanter, halskedjor, klockor, jackor och mobiltelefoner.

Fotograferat id-kort

Därefter har offren ofta hotats för att avskräckas från att polisanmäla. Gruppen har tagit mobilbilder på offrens id-kort för att förstärka hoten.

Eftersom förövarna följde efter sina offer kom brotten att ske på olika ställen i Göteborg. Gruppen kunde stoppas sedan polisen av en tillfällighet begärde legitimation på alla. De upptäckte då att en i gruppen inte tillhörde gänget, utan var ett offer. Så kunde härvan börja rullas upp.

Ingen i gruppen, förutom den som sitter häktad, kan på grund av sin ålder dömas till fängelse. I stället kan straffet bli sluten ungdomsvård, ungdomstjänst eller ungdomsvård. Rättegången beräknas ta tolv dagar.