TT-Inrikes

Strandhäll tar över från sjukskriven Wikström

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Gabriel Wikström är från och med fredagen sjukskriven från sitt uppdrag som folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister sedan han för andra gången drabbats av utmattningssyndrom. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll tar tills vidare över Wikströms ansvarsområden.(TT)

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat, säger Wikström (S) till Dagens Nyheter.

Han är i dag 32 år men drabbades redan som 23-åring av utmattningsdepression. Wikström bedömer att det då tog två år att bli återställd.

Nu säger Wikström att han under en tid haft spänningshuvudvärk, hjärtklappning, sömnsvårigheter och onormal trötthet. Därför tog han kontakt med läkare för att få hjälp och stöd.

– Men rekommendationen från läkaren var att det bästa är att jag är sjukskriven på 100 procent för att få chans att komma i fatt.

Annika Strandhäll (S) tar över ansvaret för sjukvården, folkhälsan och idrotten. I ett uttalande skriver hon:

"Gabriel Wikström är en duktig kollega och en god vän. Jag hoppas att han snart är tillbaka, men han måste få tid att bli bra. Därför är det också bra att han drar i bromsen tidigt. De flesta av oss känner nog någon som blivit sjukskriven en period, det kan hända oss alla - också en minister."