TT-Inrikes

Smärta efter operation kan förutses

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Med nålstick går det att bedöma vilka patienter som har störst nytta av smärtlindring efter operation. En extra dos smärtstillande medel ges ofta rutinmässigt för att ingen ska få oacceptabelt ont efter ett ingrepp.(TT)

Med nålstick går det att bedöma vilka patienter som har störst nytta av smärtlindring efter operation. En extra dos smärtstillande medel ges ofta rutinmässigt för att ingen ska få oacceptabelt ont efter ett ingrepp.

– I dag skulle jag säga att närmare hälften av patienterna får den där förebyggande sprutan lite i onödan. Många drabbas av biverkningar som trötthet, illamående och andningsdepression, säger Jonas Åkesson, överläkare och professor i anestesiologi och intensivvård vid Lunds universitet till Dagens Medicin.

Han ligger bakom en studie där 149 patienter fick skatta sin smärta vid nålsättning inför en titthålsoperation då gallblåsan togs bort. Resultaten visar att de som skattade smärtan lägst vid nålsättning också skattade smärtan lägst efter operationen.

Jonas Åkesson betonar att fler studier behövs innan man kan säga att resultaten går att överföra på andra sorters operationer. Studien är publicerad i tidskriften Acta Anaesthesiologica Scandinavia.