TT-Inrikes

Tusentals nya lärare behövs

TT-Inrikes Artikeln publicerades

De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77 000 heltidstjänster. Det visar Skolverkets uppdaterade prognos för lärarbehovet de kommande åren. Det innebär att behovet ökat med 7 000 tjänster sedan Skolverkets förra prognos för två år sedan.(TT)

Att rekryteringsbehovet har ökat sedan den förra prognosen beror till stor del på befolkningsutvecklingen. Att behoven är störst de kommande fem åren beror också på att visstidsanställda utan lärarutbildning beräknas ersättas av nyutexaminerade lärare de närmaste åren.

Störst rekryteringsbehov finns i grundskolan och förskolan.

Fram till 2031 behöver 187 000 heltidstjänster rekryteras. Rekryteringsbehovet kan räknas om till examinationsbehov och då betyder det att 227 000 lärare och förskollärare behöver examineras från respektive utbildningar fram till 2031.

Med dagens nivåer kommer ungefär 145 000 examineras fram till 2031 och om inget förändras innebär det att det kommer att saknas omkring 80 000 lärare om 15 år, skriver Skolverket i ett pressmeddelande.

"Det måste bli attraktivare att vara lärare och då måste alla med inflytande i skolan, inte minst lärarnas arbetsgivare, se till att skolan är en attraktiv arbetsplats", säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson enligt pressmeddelandet.