TT-Inrikes

Utredning: Inför ankomstcenter för flyktingar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Obligatoriska ankomstcenter och avresecenter ska inrättas för att få ordning på invandringen. Det föreslår en statlig utredning som presenteras på onsdagen. Utredaren Martin Olauzon skriver på DN Debatt att ankomstcenter kommer att begränsa rätten till eget boende, ebo.(TT)

Utredaren Martin Olauzon skriver på DN Debatt att ankomstcenter kommer att begränsa rätten till eget boende, ebo. Han menar dock att Sverige använder ebo i en omfattning som saknar motstycke i andra jämförbara länder.

"Väljer man ebo som asylsökande kan kontakten med samhället vara obefintlig under mycket lång tid", enligt Olauzon.

Han skriver att dessa ankomstcenter krävs för att få en rättssäker och snabb asylprövning. Efter att ha bott där en månad ska staten och kommunerna dela på ansvaret.

Avresecenter behövs för att de som söker asyl men får avslag ska kunna återvända direkt. Det ska vara obligatoriskt att bo där för de som har verkställbara avlägsnandebeslut, enligt Olauzon.

Han föreslår även att asylsökande ska få obligatorisk samhällsinformation och att deras utbildning och yrkesbakgrund kartläggs. Samt att vissa kommuner ska få göra en social prövning av ebo och att kommunerna får effektiva ersättningar.

Martin Olauzon vill inte svara på några frågor om utredningen på tisdagskvällen utan hänvisar till pressträffen som hålls på onsdagen.