TT-OS

Arrangörerna accepterar IOK:s beslut

TT-OS Artikeln publicerades

Arrangörerna för vinter-OS i Pyeongchang säger att de skulle föredra om ryssarna tävlade under sin egen flagga, men att de accepterar Internationella olympiska kommitténs (IOK) beslut.(TT)

"Vi kommer att arbeta tillsammans med IOK och alla andra berörda intressenter för att se till att alla idrottare och funktionärer som deltar i spelen som en del av det här laget ska få en så bra upplevelse som möjligt", skriver sydkoreanerna i ett uttalande.

IOK har beslutat att utesluta Ryssland som nation från OS. Anledningen till avstängningen är "den systematiska manipuleringen av antidopningsregler i Ryssland" i Sotji-OS 2014, står det i domen.

Ryska, rena, utövare och lag, som till exempel ishockeylaget, kommer fortfarande att ha möjligheten att tävla under olympisk flagg och under namnet "Olympic Athlete from Russia" (OAR) och bära kläder med den olympiska flaggan. Vid eventuella medaljer kommer OS-hymnen att spelas i stället för den ryska nationalsången.

"Vi ser det som det näst bästa alternativet, om än inte det bästa, att ryska idrottare i alla fall får vara med och tävla individuellt, säger Lee Hee-Bum, chef för organisationskommittén i Pyeongchang.

Vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea, avgörs 9-25 februari 2018.