TT-OS

Bjørgen tidernas främsta vinterolympier

TT-OS Artikeln publicerades

Hon sträckte armarna i vädret, grät och tänkte på sonen där hemma när hon korsade mållinjen på tremilen i Pyeongchang. Nu är Marit Bjørgen historisk som tidernas främsta vinterolympier, sedan hon utklassat motståndet på tremilen.(TT)

Norskan tog sin första OS-medalj i Salt Lake City 2002, ett silver i stafetten. Och hon krönte sin OS-karriär sagolikt - hennes sista medalj kom den allra sista tävlingen i Pyeongchang på tremilen. Bjørgen var suverän och krossade allt motstånd.

– Det är svårt att ta in det här, att jag har blivit historisk. För mig var det viktigare att göra ett bra lopp Jag kom hit för att ta en guldmedalj i ett individuellt lopp. Kroppen och skidorna var perfekta i dag, och det känns otroligt att avsluta min OS-karriär så här, så det var mycket känslor i slutet av loppet.

Hyllar Nilsson

Hon säger att hon tänkte på sin son på upploppet.

– Jag har varit borta i tre veckor från Marius, nu är jag snart färdig och i morgon kan jag träffar honom. Ju fortare jag åker, ju fortare kan jag komma hem och träffa honom.

Om själva loppet och taktiken, som gav en sådan överlägsen seger, säger hon:

– Jag såg att jag hade ett par tjejer bakom mig, men kände att jag i nedförsbacken fick några sekunder. Sedan blev det tio sekunder och jag visste att jag behövde åka fortare. Så blev det 20 sekunder - då visste jag att det här var min dag, och jag hade en bra känsla i kroppen, säger hon.

Stina Nilsson tog överraskande hem bronset och tredjeplatsen.:

– Det var roligt med Stina. Det var ett genombrott av henne, och hon är en av de tjejer vi kommer att få se mer av i framtiden.

Saknar Johaug

Hon hyllades också av OS-avstängda Therese Johaug, som på Instagram skriver att Bjørgen alltid har varit hennes stora förebild. Om att Johaug på grund av dopningsavstängningen inte fick tävla i Pyeongchang säger Bjørgen:

– Jag är oenig i domen. Therese hade det här som ett mål och jag har saknat henne här. Det har varit tufft före henne att sitta hemma och se oss tävla här.

Totalt har Bjørgen efter fem OS tagit hem åtta guld och totalt 15 medaljer.