TT-OS

Misslyckat OS för freestyle och snowboardåkarna

TT-OS Artikeln publicerades

Skyhöga förväntningar - och inte en enda medalj för Sveriges freestyle- och snowboardåkare. Nu lämnar de 16 åkarna Pyeongchang efter ett misslyckat OS, sedan sista hoppet Niklas Mattsson skadat handen i snowboardens big air-final. SOK ska utvärdera om något hade kunnat göras annorlunda.(TT)

Ingen av de tre puckelpistherrarna tog sig till final.

Skidåkarna i slopestyle, med guldhoppet Henrik Harlaut och stjärnskottet Jennie-Lee Burmansson, presterade inte alls som förväntat. Endast Emma Dahlström och Oscar Wester gick till final och slutade båda på elfte plats.

Det största guldhoppet i hela den svenska OS-truppen, Sandra Näslund, var otröstlig efter sin fjärdeplats i skicross. Victor Öhling Norberg slogs ut redan i åttondelen i samma sport.

Sista hoppet

I snowboarden, som tävlar i både slopestyle och för första gången i OS även big air (trick i stort hopp), låg hoppet på Niklas Mattsson. Han har haft en stigande formkurva, presterat fina åk i både träning och kval - men i det första av tre finalåken tog det stopp när han slog i handen i backen. Smärta och yrsel tvingade Mattsson att avstå från de andra åken och röntgen visade på en mindre fraktur.

"Surt att jag inte kunde genomföra tävlingen, men smärtan var för stor. Jag kände att jag hade i finalen att göra, för hoppet jag landade under uppvärmningen kunde räckt till medalj", säger Mattsson i ett skriftligt uttalande via SOK.

Sportchefen Stefan Karlsson var besviken efter skadan:

– Han var så yr att han inte kunde koncentrera sig. Att snurra fyra och ett halvt varv då blir svårt. Niklas har varit så bra på träning, så lugn och stabil med stigande formkurva. Det är så himla tråkigt, säger han.

"Stolpe ut"

SOK:s sportchef Anders Wiggerud säger att man nu ska utvärdera både snowboard- och freeskiin, där de nämnda disciplinerna ovan ingår.

– Det har inte blivit vad vi hade hoppats på och det har varit stople ut. Vi ska utvärdera allt.

TT: Har förväntningarna varit för höga på till exempel slopestyleåkarna?

– Nej det har varit med all rätt. De har vunnit alla stora tävlingar och slagit de allra bästa. Vi visste att de hade chansen och jag tycker de visar att de har nivån. Tyvärr lyckades det inte, då måste vi fundera om det är något som kunde ha gjorts annorlunda, säger han.

Han tror spontant inte att det är själva OS-miljön som är orsaken till motgångarna. I stort sett alla utom 15-åriga Jennie-Lee Burmansson har varit på OS förut.

– De har varit harmoniska och trivts, de har inte upplevt att det här OS:et har varit stängt, kontrollerat eller reglerat. Så jag köper inte det på rak arm.

TT: Tar de OS på tillräckligt stort allvar, eller bryr de sig mer om X-games?

– Oh ja det tas på allvar. Jag blir lite irriterad på folk som säger så. De ser inte hur besvikna de blir, hur otroligt mycket tid de lägger ner, att de är fantastiskt seriösa och självklart väldigt besvikna. Men sedan, X-games och annat är ett naturligt sätt att fly i besvikelse. Det är som en alpinåkare som säger att den har världscupen att satsa på efter OS.

Kanadensaren Sebastien Toutant tog guld i big air. Silvret tog Kyle Mack, USA, och bronset gick till Billy Morgan, Storbritannien.