TT-OS

Nu riktas blickarna mot Peking 2022

TT-OS Artikeln publicerades

Efter avslutningen i Pyeongchang tas nu stafettpinnen över av Peking som arrangerar vinter-OS 2022. Inför hemmaspelen satsar Kina stora summor på att bli en stormakt i vintersport. Den 4 februari 2022 invigs nästa OS - i Peking.(TT)

Den 4 februari 2022 invigs nästa OS - i Peking. Staden arrangerade OS så sent som 2008 och blir om fyra år första stad som arrangerat både sommar- och vinter-OS.

Det blir tredje raka spelen som arrangeras i Asien, efter Pyeongchang och sommar-OS 2020 i Tokyo, och valet att lägga ett OS i en diktatur var förstås inte helt oomstritt.

Få utmanare

Men kineserna vann omröstningen 2015 med Kazakstans huvudstad Almaty som enda utmanare sedan Oslo dragit tillbaka sin kandidatur, liksom Stockholm i ett tidigare skede.

Den kinesiska huvudstaden är inte känd som någon vintersportort, men liksom Turin, Vancouver och Sotji på senare år kommer sporterna som kräver snö att arrangeras en bit från själva huvudorten. I Peking blir det invigning och avslutning och där kommer ishockeyn, konståkningen och de andra skridskosporterna att avgöras.

Medan sommar-OS 2008 var ett dyrt jätteprojekt har vinter-OS en mindre budget. Flera av arenorna från sommar-OS 2008 återanvänds, men det blir ändå stora investeringar i infrastruktur.

Två vintersportcentra nordväst om Peking bilder kluster för olika idrotter. Den lilla orten Chongli (126 000 invånare), i regionen Zhangjiakou 220 kilometer nordväst om Peking, blir platsen för skidor, backhoppning, freestyle, freeskiing, nordisk kombination, snowboard och skidskytte. Yanqing, 90 kilometer från Peking, blir centralort för bob, skeleton, rodel och alpint.

"Glädjefyllt möte"

Mottot för spelen är "Glädjefyllt möte på is och snö" och de kinesiska myndigheterna har stora förhoppningar på att göra Kina till ett stort vintersportland. De har en del arbete kvar. Kina tog nio medaljer i Pyeongchang, varav ett guld - genom Wu Dajing i herrarnas shorttrack över 500 meter.

Men medaljskörden ska bli större i Peking. Organisationskommittén har som målsättning att 300 miljoner kineser ska bli aktivt engagerade i vintersport.

Även Paralympics 2022 arrangeras i Peking med start 4 mars.