TT-OS

Ryssarna sjöng sin "förbjudna" nationalsång

TT-OS Artikeln publicerades

Avstängda och förbjudna att använda sina vanliga dräkter, sin flagga och nationalsång. Men på prispallen efter hockeyguldet protesterade de ryska hockeyspelarna på sitt eget lilla sätt. Segern satt långt inne.(TT)

Segern satt långt inne. De ryska spelarna i OAR slog Tyskland med 4-3 efter förlängning i OS-finalen i ishockey och efteråt var glädjen stor. Så stor att spelarna bröt mot de olympiska reglerna.

Medan den olympiska hymnen spelades i Gangenung hockeycenter för OAR sjöng ryssarna i stället för full hals den ryska nationalsången.

Matchen spelades bara timmar efter att IOK valt att inte lyfta avstängningen mot Ryssland på grund av dopningsbrott och därmed inte låta dem tåga in på avslutningen under den ryska fanan.

– Vi hade bestämt vi skulle göra så om vi vann, sade den ryske hockeystjärnan Ilja Kovaltjuk.

Det är ett brott mot de regler som IOK införde för att ryska idrottare skulle få delta i OS under beteckningen OAR (Olympiska aktiva från Ryssland). Ingen flagga, ingen nationalsång och neutrala idrottskläder.

– Vi använder oss av yttrandefriheten, förklarade backen Bogdan Kiselevitsj efteråt

Spelarna gratulerades även av president Vladimir Putin som efter matchen ringde till landslagschefen Oleg Znarok.

– Vi spelar för vårt land och det är viktigare än allt annat. Nu har jag uppfyllt min dröm, sade lagkapten Pavel Datsiuk.