TT-OS

Stina Nilsson fick sitt brons på avslutningen

TT-OS Artikeln publicerades

Nu har den olympiska elden släckts i Pyeongchang och vinter-OS är över. Men inte förrän Stina Nilsson tagit emot sin bronsmedalj och publiken fått hylla Marit Bjørgen en sista gång.(TT)

Arrangörerna av de 23:e olympiska vinterspelen tog farväl med en uppvisning av såväl modern som historisk koreansk kultur och musik, både antika instrument och modern K-pop, på en avslutning som likt traditionen bjuder var mer uppsluppen än invigningen.

Charlotte Kalla bar in den svenska fanan, men övriga aktiva kom in lite huller om buller. Idrottarna från de olika länderna vimlade runt på innerplan och tog selfies med varandra innan de tog plats på läktaren.

Bjørgen hyllades

Marit Bjørgen bar den norska fanan och var även en av de vinnare som fick ta emot sin guldmedalj under avslutningen. Bjørgen fick medaljen för sin vinst på tremilen och det var ett perfekt slut på OS-karriären för den främsta vinterolympiern i historien med sina 15 medaljer (8 guld, 4 silver, 3 brons) att få stå i centrum på OS sista dag

Bredvid henne på prispallen stod Stina Nilsson som fick sin bronsmedalj, Sveriges 14:e medalj i Pyeongchang.

"Vidgat nya vyer"

IOK:s ordförande Thomas Bach undvek i sitt avskedstal att utnämna de just genomförda spelen till de bästa hittills, vilket IOK-basar tidigare haft som tradition att göra, utan nöjde sig med att konstatera att Pyeongchang-OS "vidgat nya vyer".

Måhända syftade han inte bara på de nyare sporterna på OS-programmet såsom freestyle som blivit populärt hos en yngre sportintresserad publik utan även på förhoppningen om en fredligare samvaro på Koreahalvön sedan Nord- och Sydkorea närmat sig varandra inför spelen.

När Bach skulle tacka de koreanska värdarna tog han hjälp av flera aktiva, bland annat USA:s alpina stjärna Lindsey Vonn och publikfavoriten från Tonga, Pita Taufatofua, som även denna gång dök upp i bar överkropp.

Nord- och Sydkoreas aktiva gick in tillsammans på avslutningen, liksom på invigningen. På hedersläktaren fanns Sydkoreas president Moon Jae-In och general Kim Yong-Chol, ledare för den nordkoreanska delegationen, men också den amerikanska presidentdottern Ivanka Trump.

Pekings borgmästare Chen Jining fick ta över den olympiska fanan från IOK:s ordförande Thomas Bach. Den kinesiska huvudstaden arrangerar nästa vinter-OS som invigs den 4 februari 2022. Om1 439 dagar.